Μόνωση Σπιτιού Οδηγός

Η μόνωση είναι η προστασία του σπιτιού μας από τις καιρικές συνθήκες και από ό,τι προκαλούν. Το χειμώνα μας προστατεύει από τη διαφυγή της θερμότητας και τους καλοκαιρινούς μήνες μειώνει το ρυθμό με τον οποίο μπαίνει η θερμότητα μέσα. Την ίδια στιγμή εμποδίζουμε την υγρασία να αναπτύσσεται και να δημιουργεί τη μούχλα, μύκητες, μαυρίλες στους τοίχους και στα ταβάνια. Η θερμομόνωση του σπιτιού και του κτιρίου είναι η ιδανικότερη λύση ώστε να απολαμβάνουν όλοι οι ένοικοι την άνεση στο σπίτι τους σε σχέση με τη δροσιά και τη ζέστη, να αποφεύγονται όλα οι δυσάρεστες συνέπειες της συσσωρευμένης κι εγκλωβισμένης υγρασίας και φυσικά να μειώνεται το κόστος για θέρμανση και ψύξη.

Πώς θα καταλάβετε ότι ήρθε η ώρα για μόνωση;

Όταν νιώθετε αρκετή υγρασία μέσα στο σπίτι ή σε συγκεκριμένα δωμάτια και χώρους και φυσικά στην περίπτωση που δείτε λεκέδες στους τοίχους από μούχλα ή ακόμη και να σκάει η βαφή του τοίχου. Πίσω από όλα αυτά κρύβεται η υγρασία, η οποία μπορεί να εξηγηθεί με πολύ απλό τρόπο. Όταν ανάβουμε τη θέρμανση στο σπίτι, ο ζεστός αέρας επειδή είναι ελαφρύτερος έχει ανοδική πορεία και πηγαίνει πάντα προς τα πάνω. Όταν λοιπόν φτάνει στο ταβάνι το οποίο δεν είναι μονωμένο δημιουργούνται υγροποιήσεις και αργότερα αναπτύσσονται μούχλα και μύκητες.
Υπάρχει και κάτι που μπορεί να κάνει κάποιος πριν εκδηλωθεί στο σπίτι του υγρασία και μούχλα. Ένας εξειδικευμένος τεχνικός μπορεί να κάνει μετρήσεις στο σπίτι ή το κτίριο και να δει πόσο νερό και υγρασία υπάρχει μέσα στα μπετά. Χρησιμοποιώντας μία θερμοκάμερα μπορεί να δει την πορεία που ακολουθεί το νερό, σε ποια σημεία εγκλωβίζεται, πόση είναι η θερμοκρασία και η πίεσή του και πού υπάρχουν ενεργειακές απώλειες.

Μόνωση σπιτιού ήρθε η ώρα

Ποια είναι τα οφέλη της μόνωσης;

Ένα σωστά μονωμένο σπίτι είναι προστατευμένο από τον καύσωνα το καλοκαίρι, από το πολύ κρύο και τις ανεμοπιέσεις τον χειμώνα. Πρόκειται για μία σημαντική ενεργειακή αναβάθμιση που εκτός από την αποδοτική εξασφάλιση της ενέργειας, σας εξοικονομεί χρήματα σχετικά με τις δαπάνες που ξοδεύετε για ψύξη και θέρμανση. Το κόστος δεν είναι καθόλου μικρό αν σκεφτείτε ότι θα μειώσετε την κατανάλωση του ρεύματος κατά 45 με 60% για ζέστη ή δροσιά. Τέλος, η θερμική άνεση που θέλετε να νιώθετε μέσα στο σπίτι σας βελτιώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις συνθήκες διαβίωσης.
Σημαντικό όφελος είναι και το γεγονός ότι η εξωτερική θερμομόνωση ανήκει πια στα κριτήρια για την ενεργειακή ταυτότητα ενός κτιρίου. Η ενεργειακή ταυτότητα εκδίδεται όταν ένα κτίριο έχει μειωμένη κατανάλωση σε ενέργεια σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία 2002/91.ΕΚ. Άρα, η θερμομόνωση ως ενεργειακή αναβάθμιση ενός κτιρίου αυξάνει την εμπορική και αντικειμενική αξία του ακινήτου σε περίπτωση πώλησης ή ενοικίασης, αποτελώντας έτσι σημαντική επένδυση.
Σε κτίρια συνεχούς χρήσης (κατοικίες) η εξωτερική θερμομόνωση είναι η ενδεδειγμένη βιώσιμη επιλογή, μιας και η απώλεια της θερμότητας από την ταράτσα αγγίζει το 25% και από τους τοίχους φτάνει έως και στο 40%. Για να περιφρουρήσετε το σπίτι σας από τις καιρικές συνθήκες και την απώλεια ενέργειας μπορείτε να το μονώσετε εξωτερικά, εσωτερικά ή και συνδυαστικά.

Τι μόνωση μπορώ να κάνω στο σπίτι μου;

Ανάλογα με τις απαιτήσεις της ενεργειακής μελέτης και της έκδοσης του ενεργειακού πιστοποιητικού, την κλιματική ζώνη στην οποία βρίσκεται το κάθε κτίριο, την παλαιότητά του και τα δομικά στοιχεία από τα οποία αποτελείται, ο μηχανικός που θα αναλάβει τη μόνωση ενός σπιτιού ή του κτιρίου θα προτείνει και ποια είναι η ενδεδειγμένη μόνωση.

 • 1. Μόνωση τοίχων
  Η μόνωση των τοίχων μπορεί να γίνει εσωτερικά ή εξωτερικά. Η εσωτερική θερμομόνωση εφαρμόζεται σε εσωτερικούς τοίχους δωματίων και χώρων που θέλουμε να έχουμε μεγαλύτερη θερμική άνεση ή γίνεται αν για κάποιο λόγο δεν είναι δυνατή η εξωτερική θερμομόνωση (συνήθως σε περιπτώσεις κυκλικών τοιχίων). Η εφαρμογή γίνεται κανονικά όπως στην θερμοπρόσοψη, χωρίς τη χρήση του τελικού επιχρίσματος, αλλά με πέρασμα με ακρυλικό χρώμα.
  Η εξωτερική θερμομόνωση γίνεται στους κατακόρυφους εξωτερικούς τοίχους με την τοποθέτηση θερμομονωτικών πλακών, την στρώση υαλοπλέγματος και στο τέλος με το πέρασμα του επιχρίσματος το οποίο διατίθεται σε μεγάλη ποικιλία χρωματικά. Έτσι, θωρακίζετε θερμικά την πρόσοψη του κτιρίου και οι εξωτερικοί του τοίχοι γίνονται πολύ ανθεκτικοί στις ανεμοπιέσεις, το κρύο και τον καύσωνα.
 • 2. Μόνωση ταρατσών
  Από την ταράτσα έχουμε τις μεγαλύτερες ενεργειακές απώλειες γι’ αυτό και η μόνωσή της είναι απαραίτητη. Η πετυχημένη στεγανοποίηση και θερμομόνωση της ταράτσας εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, τα οποία πρέπει να έχουν υψηλή θερμομονωτική ικανότητα, ανθεκτικότητα στην ηλιακή ακτινοβολία και στον χρόνο, καθώς και να μην προσβάλλονται από τις καιρικές συνθήκες και από διάφορες μηχανικές καταπονήσεις.
  Η στεγανοποίηση των ταρατσών μπορεί να γίνει με τρεις διαφορετικούς τρόπους, που είναι η συμβατική, η αντεστραμμένη και με χρήση πολυουρεθάνης. Η στεγανοποίηση μπορεί επίσης να εφαρμοστεί με τρεις εναλλακτικούς τρόπους, που είναι με ασφαλτόπανα, με πλακάκια ή με την επάλειψη ενός υλικού πολυουρεθανικής σύστασης.
  Τα κριτήρια που θα οδηγήσουν στην τελική επιλογή είναι η παλαιότητα του κτιρίου και το κόστος. Σε κάθε περίπτωση, ο μηχανικός σας θα σας προτείνει τις ενδεδειγμένες λύσεις και θα σας καθοδηγήσει σωστά.
 • 3. Μόνωση παραθύρων και πορτών
  Από τα παράθυρα και τις πόρτες υπάρχει σοβαρή ενεργειακή απώλεια και γι’ αυτό και η μόνωσή τους είναι η μόνη λύση. Εκτός από τα καλά ποιοτικά συστήματα κουφωμάτων που γενικά προστατεύουν από την εναλλαγή της θερμοκρασίας, τη σκόνη και τον θόρυβο, μπορείτε να θερμομονώσετε την εσωτερική πλευρά με ειδικά υλικά και να στεγανοποιήσετε τις εξωτερικές πλευρές.
 • 4. Μόνωση δαπέδου

  Οι καινούριες κατασκευές συμπεριλαμβάνουν και τη μόνωση των δαπέδων. Πρόκειται για μία πρακτική που κοστίζει μεν, αλλά εξασφαλίζει πολύ μεγάλη θερμομόνωση. Αυτό που γίνεται είναι ότι κάτω από το τσιμέντο τοποθετούν μονωτικά υλικά που όμως θέλουμε να είναι εξαιρετικής ποιότητας ώστε να εξασφαλίζεται και η απαιτούμενη διαπνοή. Αυτά τα θερμομονωτικά υλικά για δάπεδο έχουν αντοχή, δεν δημιουργούν ρήγματα, είναι ηχοαπορροφητικά, αφήνουν το δάπεδο ομαλό και σταθερό και μπορούν να έχουν από πάνω τους όποιο υλικό επιλέξετε, μάρμαρο, πλακάκι ή ξύλο.

Ποια είναι η κατάλληλη εποχή για να ξεκινήσω τη μόνωση;

Αφού πάρετε την απόφαση να μονώσετε το σπίτι σας, απευθυνθείτε σε έναν μηχανικό ο οποίος θα δει το σπίτι από κοντά και θα σας καθοδηγήσει επαρκώς καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών. Οι μονώσεις γίνονται όλο τον χρόνο, αρκεί να μην βρέχει και η θερμοκρασία να μην είναι κάτω από τους 5 και πάνω από τους 35 βαθμούς, ώστε τα υλικά να δουλεύονται στις ιδανικές συνθήκες.

Εποχή για μόνωση

Χρήσιμες πληροφορίες
• Απευθυνθείτε στον μηχανικό σας ώστε να έχετε στη διάθεσή σας ένα έμπειρο κι εξειδικευμένο συνεργείο. Μόνο έτσι μπορείτε να είστε σίγουροι ότι τα υλικά που θα τοποθετηθούν δεν θα εμποδίσουν τη διαπνοή του κτιρίου και ότι θα εφαρμοστούν σωστά και σύμφωνα με τις προδιαγραφές τους.
• Όλα τα θερμομονωτικά και στεγανωτικά υλικά που θα επιλέξετε να είναι ανώτερης ποιότητας, πιστοποιημένα και να έχουν τις προδιαγραφές που ορίζει ο κανονισμός της ευρωπαϊκής ένωσης.
• Να επιλέξετε συνεργείο και υλικά βάσει όσων προτείνει ο μηχανικός σας και όχι βάσει της χαμηλότερης τιμής. Η θερμομόνωση και στεγανοποίηση του σπιτιού σας είναι μία σημαντική επένδυση που θα έχετε αποσβέσει σε λιγότερο από πέντε χρόνια, ενώ τα οφέλη της θα τα απολαμβάνετε καθημερινά μέσα από την ποιότητα της ζωής σας.
• Για τις εργασίες της θερμοπρόσοψης δεν χρειάζετε να εκδώσετε σχετική άδεια από την πολεοδομία.

Είμαστε στη διάθεσή σας για να συζητήσουμε σχετικά με τη μόνωση του σπιτιού σας και να λύσουμε κάθε πιθανή απορία σας. Επικοινωνήστε μαζί μας.