Φωτοβολταικά στην ταράτσα πολυκατοικίας

Φωτοβολταικά στην ταράτσα πολυκατοικίας

Τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε ταράτσες

Η ενεργειακή κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο έχει δείξει τη δύναμή της και ήδη όλοι βιώνουμε τις παρενέργειές της. Η πλειοψηφία του κόσμου αναζητά τις καλύτερες λύσεις ώστε να εξασφαλίσει θερμότητα με τον πιο ανώδυνο οικονομικά τρόπο, ενώ πολλοί είναι αυτοί που έχουν στρέψει το βλέμμα τους στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πολλοί από τους πελάτες μας που, είτε είναι στο στάδιο κατασκευής του σπιτιού τους, είτε ενδιαφέρονται για το υπάρχον σπίτι τους μας ρωτάνε για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην στέγη ή στην ταράτσα τους.

Οφέλη από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ

Ας ξεκινήσουμε από την κοινή παραδοχή ότι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών αποτελεί μία αληθινή λύση αυτονομίας, εξοικονόμησης ενέργειας και χρημάτων και βελτίωσης του αποτυπώματος άνθρακα που αφήνει το κάθε σπίτι. Με τη σωστή εγκατάσταση μπορείτε να παράγετε αρκετή ενέργεια για να καλύπτετε τις ενεργειακές σας ανάγκες, μειώνοντας παράλληλα την εξάρτησή σας από το τοπικό δίκτυο κοινής ωφέλειας. Επιπλέον, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων για την παραγωγή της δικής σας ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξήσει σίγουρα την αξία του ακινήτου σας. Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματά τους είναι ότι το εισόδημά τους είναι εγγυημένο και αφορολόγητο για 25 χρόνια, δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον, είναι πολύ ανθεκτικά στον χρόνο και στις καιρικές συνθήκες, δεν χρειάζονται εργασίες συντήρησης, θα λειτουργούν πάντα αφού ο ήλιος αποτελεί ανεξάντλητη πηγή ενέργειας και τέλος, υπάρχουν πια προγράμματα που επιδοτούν τη χρηματοδότηση της εγκατάστασής τους έως και στο 100%.

  • Μειωμένο ενεργειακό κόστος
    Τα περισσότερα πάνελ έχουν ισχύ περίπου μεταξύ 250 και 350 Watt. Αν και αυτό μπορεί να μην ακούγεται πολύ, τα ηλιακά πάνελ έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν με τον πιο αποδοτικό τρόπο. Στην πραγματικότητα, ένα τετραγωνικό μέτρο φωτοβολταϊκών πάνελ μπορεί να παράγει έως και 80 kWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως. Εάν το σπίτι σας χρησιμοποιεί κατά μέσο όρο 30 kWh ηλεκτρικής ενέργειας κάθε μέρα, τότε τα φωτοβολταϊκά πάνελ συμβάλλουν κατά την ίδια αναλογία και στη μείωση του μηνιαίου ενεργειακού σας κόστους. Εάν χρησιμοποιήσετε ένα σύστημα που είναι συνδεδεμένο με το δίκτυο τότε μπορείτε να συνδέσετε τα φωτοβολταϊκά σας με το τοπικό δίκτυο κοινής ωφέλειας και να πουλάτε την πλεονάζουσα ενέργεια που παράγεται από τα ηλιακά σας πάνελ. Τα χρήματα που θα παίρνετε θα αποσβέσουν ακόμη γρηγορότερα την επένδυσή σας. Εάν δεν χρησιμοποιήσετε ένα τέτοιο σύστημα θα είστε και πάλι κερδισμένοι γιατί θα εξοικονομείτε χρήματα από τις μειωμένες δαπάνες που θα έχετε.
  • Ενεργειακή αυτονομία
    Όταν έχετε δικά φωτοβολταϊκά συστήματα στην στέγη σας είστε ενεργειακά αυτόνομοι. Αυτό σημαίνει ότι είτε είστε συνδεδεμένοι στο δίκτυο, είτε όχι, θα έχετε πάντα ρεύμα ακόμη και στις περιπτώσεις που στην περιοχή σας γίνονται συχνά διακοπές ρεύματος ή ακόμη κι αν προκύψει βλάβη από καιρικά φαινόμενα ή άλλους λόγους.
  • Βελτίωση του αποτυπώματος άνθρακα
    Η ηλιακή ενέργεια είναι καθαρή και δεν έχει άνθρακα. Όταν λοιπόν έχετε ηλιακούς συλλέκτες στην στέγη σας, μειώνετε την ποσότητα των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά τρεις τόνους ετησίως. Το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) είναι ένα αέριο που παγιδεύει τη θερμότητα και συντελεί στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Όσο περισσότερα είναι τα φωτοβολταϊκά συστήματα, τόσο λιγότερες είναι οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα που παράγει κάθε σπίτι.

Τι πρέπει να ξέρετε για τα φωτοβολταϊκά σε ταράτσα

Αρχικά να πούμε ότι για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά συστήματα σε ταράτσα θα πρέπει να γίνει μία μελέτη χωροθέτησης από εξειδικευμένους επιστήμονες και τεχνικό προσωπικό γιατί υπάρχουν συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες και δυσκολίες που πρέπει να ξεπεραστούν σε ένα τέτοιο έργο. Τα δύο πιο σημαντικά εμπόδια που πάντα προκύπτουν είναι το κλιμακοστάσιο και το στηθαίο της ταράτσας, τα οποία λόγω της θέσης και του ύψους που έχουν δημιουργούν και τις ανάλογες σκιάσεις. Σε δεύτερο χρόνο, μελετάται το πώς θα γίνει η χωροθέτηση των πλαισίων ώστε να μην υπάρχει σκίαση από ηλιακούς θερμοσίφωνες, καμινάδες τζακιών και καλοριφέρ, από κεραίες, λέβητες, σύρματα κλπ. Αφού βρεθούν λύσεις για όλα τα παραπάνω, χρειάζεται να μελετηθεί από τους ειδικούς η στατικότητα και η στεγανότητα του κτιρίου που σχετίζεται με τα δομικά υλικά και χαρακτηριστικά της πλάκας της ταράτσας. Στο τέλος, η μελέτη επικεντρώνεται στον προσανατολισμό και στην κλίση που θα έχουν τα φωτοβολταϊκά ώστε να είναι μικρότερες οι ανεμοπιέσεις, καθώς και οι απώλειες σκίασης.

Πώς οι μηχανικοί βρίσκουν λύσεις για την τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών

Όπως γίνεται αντιληπτό, η ολοκληρωμένη μελέτη εξασφαλίζει λύσεις στην αντιμετώπιση όλων αυτών των υπαρκτών προβλημάτων και στη βέλτιστη συλλογή ηλιακής ενέργειας και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που συντελείται από τις 9 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι και για περισσότερες ώρες τους καλοκαιρινούς μήνες. Στις περιπτώσεις όπου δεν μπορούν να μετακινηθούν ή να απομακρυνθούν όλα όσα υπάρχουν πάνω στις ταράτσες, τότε υπολογίζονται με ακρίβεια οι αποστάσεις, τα κενά ανάμεσα στα πλαίσια και οι βάσεις στήριξης πάνω στις οποίες θα τοποθετηθούν τα φωτοβολταϊκά πάνελ. Για την αντιμετώπιση των ανεμοπιέσεων, οι μηχανικοί μελετούν και προτείνουν τους πιο ενδεδειγμένους τρόπους πάκτωσης που είναι η τοποθέτηση βαρών ή άλλη αποτελεσματική αγκίστρωση των πλαισίων στην ταράτσα.

Πώς να συντηρείτε τα φωτοβολταϊκά σας πάνελ

Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, τα φωτοβολταϊκά πάνελ αφού εγκατασταθούν δεν απαιτούν εργασίες συντήρησης. Ωστόσο, για να είστε σίγουροι για τη μέγιστη δυνατή απόδοσή τους, μπορείτε να τα παρακολουθείτε ώστε να προλάβετε μία ενδεχόμενη ζημιά. Καλό είναι επίσης, μία φορά περίπου το χρόνο να καθαρίζετε με μαλακό σφουγγάρι τις επιφάνειές τους με σαπούνι και νερό ώστε να φεύγουν κουτσουλιές, σκουπίδια και άλλες βρωμιές. Σε περίπτωση που κάποια σημεία των πάνελ έχουν διαβρωθεί, μπορείτε να απομακρύνετε τη διάβρωση με ένα ελαφρύ γυαλόχαρτο. Εννοείται ότι στην περίπτωση που παρατηρήσετε ότι κάτι δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε, πρέπει να επικοινωνήσετε με τους τεχνικούς της εταιρείας που τα εγκατέστησε.

Αν θέλετε κι εσείς να εκμεταλλευτείτε την ταράτσα σας για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων ώστε να είστε ενεργειακά αυτόνομοι, επικοινωνήστε μαζί μας για να σας δώσουμε διευκρινίσεις και απαντήσεις στα ερωτήματά σας.