ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΤΛΙΑΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ

Η αντλία θερμότητας θεωρείται η πιο αποδοτική, οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον εγκατάσταση ψύξης και θέρμανσης για τα σπίτια. Αποτελεί την προτιμώμενη επιλογή για νέες κατοικίες, ενώ επίσης αντικαθιστά σταδιακά τους λέβητες πετρελαίου ή φυσικού αερίου σε υπάρχουσες κατοικίες.

Τι είναι οι αντλίες θερμότητας;

Η εγκατάσταση αντλιών θερμότητας αποτελεί την πιο σύγχρονη επιλογή για θέρμανση, δροσισμό και ζεστό νερό. Είναι ιδιαίτερα οικονομικές στη λειτουργία τους, χάρη στην υψηλή απόδοση και την ικανότητά τους να λειτουργούν αποτελεσματικά σε εξαιρετικά χαμηλές και υψηλές θερμοκρασίες.

Η λειτουργία τους βασίζεται στον ψυκτικό κύκλο, παρόμοια με τον κλιματισμό στα σπίτια. Αντλούν θερμότητα από τον αέρα με τη βοήθεια της εξωτερικής μονάδας και την μεταφέρουν στο εσωτερικό του χώρου που θέλουμε να θερμάνουμε ή να δροσίσουμε, χρησιμοποιώντας σωληνώσεις και το νερό ως μέσο μετάδοσης.

Η αντλία θερμότητας αποτελείται από δύο βασικά μέρη: την εξωτερική μονάδα που τοποθετείται έξω από το σπίτι και την εσωτερική μονάδα που τοποθετείται μέσα στο σπίτι. Το ψυκτικό ρευστό απορροφά τη θερμότητα και την προωθεί μέσω του συμπιεστή στο εσωτερικό ή το εξωτερικό του χώρου, ανάλογα με τη θερμοκρασία που επιθυμούμε, ενώ η ροή του ρυθμίζεται από την εκτονωτική βαλβίδα. Η βαλβίδα αντιστροφής επιτρέπει την αλλαγή κατεύθυνσης του ψυκτικού ρευστού στο σύστημα ανάλογα με την επιθυμητή λειτουργία: θέρμανση ή ψύξη.

Εγκατάσταση αντλίας θερμότητας

Πού τοποθετείται η αντλίας θερμότητας

Η εγκατάσταση της αντλίας θερμότητας δεν απαιτεί ιδιαίτερες προδιαγραφές και μπορεί να τοποθετηθεί σε μπαλκόνι, ταράτσα ή αυλή, συνδεόμενη με τις σωληνώσεις θέρμανσης του σπιτιού ή με τους συλλέκτες (αν υπάρχουν). Στο εσωτερικό του σπιτιού, δεν απαιτούνται παρεμβάσεις εκτός από την αντικατάσταση του θερμοστάτη και την τοποθέτηση του νέου ελεγκτή της αντλίας θερμότητας.

Αντλία θερμότητας σε σπίτι που έχει άλλο σύστημα θέρμανσης

Η αντλία θερμότητας μπορεί να συνδεθεί σε υφιστάμενα συστήματα θέρμανσης που χρησιμοποιούν πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ηλεκτρισμό και άλλα καύσιμα, είτε χρησιμοποιώντας τα ήδη υπάρχοντα θερμαντικά σώματα, είτε αντικαθιστώντας τα σε περίπτωση που δεν ικανοποιούν τις ανάγκες του χώρου. Στις περιπτώσεις των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα ψύξης της αντλίας θερμότητας, καθώς οι σωληνώσεις και τα εξαρτήματα δεν έχουν σχεδιαστεί για αυτήν τη χρήση. Ωστόσο, στην περίπτωση ανακαίνισης, η τοποθέτηση καινούριων σωληνώσεων και συλλεκτών καθιστά εφικτή και απόλυτα λειτουργική την ψύξη.

Εγκατάσταση αντλίας θερμότητας σε νεόδμητο σπίτι ή στα πλαίσια ανακαίνισης

Η εγκατάσταση αντλίας θερμότητας σε νεόδμητο ή ανακαινισμένο κτίριο παρέχει μεγάλη ευελιξία και άνεση. Με τη σωστή μελέτη και τον άρτιο σχεδιασμό, ο καταναλωτής μπορεί να αξιοποιήσει πλήρως τα οφέλη και τις δυνατότητες της αντλίας θερμότητας. Μπορεί να συνδυαστεί με ενδοδαπέδια συστήματα θέρμανσης και δροσισμού, με fan coils για πιο αποτελεσματική και άμεση θέρμανση και κλιματισμό των χώρων ή με θερμαντικά σώματα αποκλειστικά για θέρμανση. Για το ζεστό νερό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί έμμεσο θερμαινόμενο μπόιλερ ή να παράγει ζεστό νερό η αντλία συνδυαστικά με ηλιακούς συλλέκτες. Επιπλέον, η αντλία μπορεί να θερμάνει το νερό των κοινών ηλιακών θερμοσιφώνων όταν η ηλιακή ενέργεια είναι ανεπαρκής. Η αντλία θερμότητας τοποθετείται σε μπαλκόνι, ταράτσα ή αυλή και συνδέεται με τις σωληνώσεις θέρμανσης και ζεστού νερού που εγκαθίστανται στο κτίριο.

Μετά την εγκατάσταση, η αντλία θερμότητας θα χρειαστεί τακτική συντήρηση για να διασφαλιστεί η βέλτιστη απόδοση. Αυτό συνήθως περιλαμβάνει ετήσιες επιθεωρήσεις και καθαρισμό της εξωτερικής μονάδας, καθώς και τακτικές αλλαγές φίλτρων και άλλες εργασίες συντήρησης.

Συνολικά, η εγκατάσταση μιας αντλίας θερμότητας είναι ένας οικονομικά και ενεργειακά αποδοτικός τρόπος για τη θέρμανση και την ψύξη του σπιτιού σας. Με την κατάλληλη εγκατάσταση και συντήρηση, η αντλία θερμότητας θα σας παρέχει αξιόπιστη θέρμανση και ψύξη για πολλά χρόνια.

Εγκατάσταση Αντλίας Θερμότητας: Μάθετε Περισσότερα

Αν ενδιαφέρεστε για την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας, η ομάδα μας έχει όλη την πείρα και τεχνογνωσία που χρειάζεται ώστε να σας καθοδηγήσει με απλά βήματα προς αυτήν την επένδυση που θα σας εξοικονομήσει ενέργεια και χρήματα. Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.