Ανακαίνιση Πολυκατοικίας

Ανακαίνιση πολυκατοικίας για εξοικονόμηση ενεργειας και συντήρηση!
Η πρόσοψη μιας πολυκατοικίας φθείρεται και διαβρώνεται πολύ λόγω των καιρικών φαινομένων. Γι’ αυτό και η ανάγκη για εργασίες συντήρησης είναι επιτακτική. Μία εξωτερική ανακαίνιση βελτιώνει την πολυκατοικία σε λειτουργικό, αλλά και σε αισθητικό επίπεδο. Οι εργασίες που γίνονται στόχο έχουν να θωρακίσουν το κτίριο από τις υγρασίες, να προστατεύσουν τα εξωτερικά στρώματα του κτιρίου και του φέροντος οπλισμού και να το αναβαθμίσουν αισθητικά. Εκτός από τη συντήρηση του κτιρίου για την ασφάλεια των ενοίκων και των περαστικών, μειώνονται οι λειτουργικές δαπάνες, προσελκύονται νέοι ενοικιαστές και αγοραστές και ανεβαίνει η εμπορική αξία των διαμερισμάτων.
Η ανακαίνιση μιας πολυκατοικίας είναι ένα μεγάλο εγχείρημα που απαιτεί πολλές συζητήσεις μεταξύ των ενοίκων και προσεκτική λήψη αποφάσεων. Θα πρέπει όλοι να συμφωνούν για τις εργασίες που πρέπει να γίνουν και αφού πάρουν οικονομικές προσφορές από κατασκευαστικές εταιρείες και μηχανικούς, να συγκεντρώσουν τα χρήματα της ανακαίνισης. Φυσικά σαν στάδιο προηγείται η αυτοψία που θα κάνει ο μηχανικός προκειμένου να αξιολογήσει την τρέχουσα κατάσταση του κτιρίου και να προτείνει τις εργασίες συντήρησης που πρέπει να γίνουν. Ο μηχανικός με την ομάδα του θα κάνει τη μελέτη και θα προχωρήσει στα σχέδια που θα καθοδηγούν όλες τις εργασίες. Η μελέτη αυτή θα διασφαλίσει ότι το έργο θα ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει καθοριστεί και εντός του προϋπολογισμού.

Ανάλογα με το εύρος και το είδος της ανακαίνισης, αν δηλαδή θα είναι εξωτερική ή εσωτερική, μπορεί να χρειαστείτε έναν εργολάβο, έναν αρχιτέκτονα ή έναν σχεδιαστή εσωτερικών χώρων. Γι’ αυτό και η καλύτερη λύση είναι να απευθυνθείτε σε μία τεχνική κατασκευαστική εταιρεία που μπορεί να σας προσφέρει όλες αυτές τις υπηρεσίες μέσα από τις διαφορετικές ειδικότητες επαγγελματιών.

Εργασίες εσωτερικής ανακαίνισης μιας πολυκατοικίας

Ανάλογα με την κατάσταση του κτιρίου, υπάρχουν πολλές και διαφορετικές εργασίες που απαιτούνται. Υπάρχουν περιπτώσεις που κατά την κατασκευή της πολυκατοικίας πριν χρόνια, υπήρξαν ελαττώματα ή κακοτεχνίες που δεν διορθώθηκαν ποτέ. Οπότε το να διορθώνεται ή να φτιάχνεται κάτι από την αρχή είναι σύνηθες. Επίσης, ορισμένες από τις πιο συνηθισμένες ανακαινίσεις περιλαμβάνουν την αντικατάσταση των παλαιών υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, καθώς και των καλωδίων. Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη δουλειά από άποψη χρόνου, όμως απαραίτητη για την ασφάλεια όλων. Άλλη μία συχνή εργασία που περιλαμβάνεται στα πλαίσια της εσωτερικής ανακαίνισης είναι η αντικατάσταση των κουφωμάτων και των σπασμένων παραθύρων.

Τα καινούρια κουφώματα θα μειώσουν την υγρασία και το κρύο στους κοινόχρηστους χώρους, ενώ μία καινούρια πόρτα ασφαλείας στην είσοδο της πολυκατοικίας θα δώσει κυριολεκτικά μία αίσθηση μεγαλύτερης ασφάλειας στους ενοίκους. Ένα αρκετά συχνό αίτημα των ενοίκων είναι το τρίψιμο και το γυάλισμα του δαπέδου στην είσοδο και στους διαδρόμους της πολυκατοικίας. Σημαντική είναι και η αποκατάσταση όλων των φωτιστικών που μπορεί να είναι σπασμένα ή να μην λειτουργούν και στα οποία θα βάλετε λάμπες LED ή άλλους τύπους λαμπτήρων με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. Ενώ το βάψιμο της πολυκατοικίας μέσα στους κοινόχρηστους χώρους της είναι το τελικό στάδιο που θα δώσει τον παλμό της ανακαίνισης – ανανέωσης.

Συμμόρφωση με τους οικοδομικούς κανονισμούς

Αν η πολυκατοικία που θέλετε να ανακαινίσετε κατασκευάστηκε πριν το 1990, τότε πρέπει να ελέγξετε τους οικοδομικούς κανονισμούς και τις απαιτήσεις μιας κι έχουν αλλάξει από εκείνη την περίοδο. Γιατί αν για παράδειγμα θέλετε να προσθέσετε ηλιακούς συλλέκτες ή να κατασκευάσετε ένα καινούριο μπαλκόνι ή να κλείσετε κάποιο άλλο, τότε θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι επιτρέπεται από τους κανονισμούς ώστε να αποφύγετε δαπανηρά λάθη και καθυστερήσεις. Ένας από τους πιο σημαντικούς κανονισμούς στον οποίο πρέπει να συμμορφωθείτε είναι αυτός της πυρασφάλειας. Είναι σχεδιασμένος ώστε να αποτρέπεται η εξάπλωση της φωτιάς από το ένα διαμέρισμα στο άλλο και περιλαμβάνει την εγκατάσταση πυράντοχων θυρών, συναγερμών πυρκαγιάς, συστημάτων καταιονισμού και συστημάτων απομόνωσης πυρκαγιάς.

Οι εργασίες & τα βήματα για την εξωτερική ανακαίνιση μιας πολυκατοικίας

  • Στην αρχή τοποθετείται η σκαλωσιά και ένας μεγάλος κάδος για τη συλλογή των μπαζών, κατόπιν συνεννόησης με τη δημοτική αρχή της περιοχής σας.
  • Αφού τα ικριώματα τοποθετηθούν σωστά και βάσει των κανονισμών, το συνεργείο ξύνει τους τοίχους για να φύγει ο παλιός σοβάς μαζί με το χρώμα. Έτσι, έχουν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν αν και πόσο έχει διαβρωθεί το σκυρόδεμα.
  • Μόλις διαπιστωθεί η οξείδωση του οπλισμού, ξεκινούν οι εργασίες εφαρμογής των αντιδιαβρωτικών υλικών κι επικάλυψης με επισκευαστικό κόνιασμα σκυροδέματος.
  • Σειρά έχει η μόνωση της ταράτσας και κάποιων επιφανειών που λόγω της βροχής μαζεύουν πολλή υγρασία. Αυτή η υγρασία έχει ως αποτέλεσμα κάποιοι εσωτερικοί χώροι να παραμένουν κρύοι και να μην ζεσταίνονται και φυσικά πολλά διαμερίσματα να αντιμετωπίζουν προβλήματα μούχλας και διαρροών.
  • Έπειτα θα ξεκινήσει η βαφή των εξωτερικών τοίχων με ακρυλικά χρώματα τα οποία είναι ανθεκτικά στη διάβρωση.
  • Στη συνέχεια γίνεται μία εξίσου πολύ σημαντική εργασία που δεν είναι άλλη από τη θερμομόνωση. Είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρείται η θερμοκρασία μέσα στα διαμερίσματα, αλλά και στους κοινόχρηστους χώρους. Έτσι θα αναβαθμιστεί η ενεργειακή απόδοση της πολυκατοικίας και θα μειωθεί το κόστος για θέρμανση και ψύξη.
  • Στην περίπτωση που τα κάγκελα σε κάποια μπαλκόνια, στην πυλωτή και στην ταράτσα έχουν διαβρωθεί, τότε μπορούν να αλλαχτούν.

Αν η πολυκατοικία στην οποία μένετε ή στην οποία διαθέτετε ένα ακίνητο χρήζει ανακαίνισης, επικοινωνήστε μαζί μας για να σας λύσουμε κάθε απορία και να σας καθοδηγήσουμε ώστε η επένδυση που θα κάνετε να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή απόδοση.

Ανακαινίσεις: Δείγματα από τα έργα μας