Μάθετε κάποιες βασικές πληροφορίες για την εξωτερική μόνωση σπιτιού

Η αναβάθμιση της καθημερινότητας συνδέεται άμεσα με το πόσο αναβαθμισμένο είναι το σπίτι μας και αυτό είναι κάτι που έρχεται από μέσα, αλλά και απ’ έξω. Σε προηγούμενο άρθρο αναλύσαμε τα πλεονεκτήματα της εσωτερικής θερμομόνωσης και σε αυτό θα δούμε όλα όσα αφορούν στην εξωτερική.

Τι είναι η εξωτερική μόνωση

Η εξωτερική μόνωση, ή αλλιώς θερμοπρόσοψη, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και της άνεσης ενός σπιτιού. Το βασικό πλεονέκτημα αυτής της διαδικασίας είναι η διατήρηση μιας σταθερής θερμοκρασίας εντός του σπιτιού ανεξαρτήτως των εξωτερικών καιρικών συνθηκών. Κατά την εφαρμογή των θερμομονωτικών πλακών, η μόνωση που προκύπτει, εμποδίζει τη θερμότητα του εξωτερικού περιβάλλοντος να διαπεράσει τους τοίχους, ενώ διατηρεί μέσα στο σπίτι τη δροσιά που έχουμε από το κλιματιστικό. Αντίστοιχα, τους χειμερινούς μήνες, το κρύο δεν μπορεί να μπει μέσα στο σπίτι και η ζέστη που έχουμε από τη θέρμανση παραμένει μέσα.

Με τη θερμοπρόσοψη, η ενεργειακή απόδοση του σπιτιού βελτιώνεται δραματικά. Το θερμομονωτικό υλικό που εφαρμόζεται προστατεύει το κτίριο από τις υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες, κρατώντας το εσωτερικό περιβάλλον άνετο και ευχάριστο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Επιπλέον, με την εξωτερική μόνωση, η επιφάνεια των τοίχων καλύπτεται με ειδικό υλικό που προστατεύει το κτίριο από την υγρασία και τη διείσδυση νερού. Αυτό εξασφαλίζει τη μακροζωία της κατασκευής και προστατεύει την εσωτερική της δομή από πιθανές ζημιές και διαβρώσεις. Συνολικά, η εξωτερική μόνωση αναβαθμίζει ενεργειακά το σπίτι, παρέχοντας ένα ζεστό περιβάλλον το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι.

Πώς γίνεται η εφαρμογή της

Η εφαρμογή της εξωτερικής θερμομόνωσης αποτελεί έναν σημαντικό τρόπο βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης ενός κτιρίου και της δημιουργίας ενός άνετου και ευχάριστου περιβάλλοντος μέσα στο σπίτι. Αυτή η τεχνική περιλαμβάνει την τοποθέτηση θερμομονωτικών πλακών, γνωστών και ως φελιζόλ, στην εξωτερική επιφάνεια των κατακόρυφων τοίχων ενός κτιρίου.

Η διαδικασία ξεκινά με την τοποθέτηση των θερμομονωτικών πλακών στον εξωτερικό τοίχο, οι οποίες στερεώνονται με ειδική κόλλα και βύσματα. Ακολούθως, πάνω στις πλάκες αυτές εφαρμόζεται μια στρώση κόλλας, στην οποία ενσωματώνεται ένα υαλόπλεγμα. Αυτό το υαλόπλεγμα δίνει επιπλέον αντοχή και σταθερότητα στο σύστημα μόνωσης. Τέλος, εφαρμόζεται ένας ειδικός σοβάς για την τελική προστασία και αισθητική της τελικής επιφάνειας. Καθώς λοιπόν δημιουργείται η μόνωση, το κτίριο προστατεύεται από την υγρασία και όλες τις καιρικές συνθήκες.

Τι υλικά χρησιμοποιούνται

Ένα από τα κύρια υλικά που χρησιμοποιούνται στην εξωτερική θερμομόνωση είναι η διογκωμένη πολυστερίνη, με ειδική έμφαση στη γραφιτούχα διογκωμένη πολυστερίνη.

Αυτό το υλικό έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματική και αποτελεί προτιμώμενη επιλογή από τους ειδικούς λόγω της υψηλής της θερμομονωτικής απόδοσης. Συγκεκριμένα, προσφέρει έως και 20% καλύτερη θερμομονωτική απόδοση σε σχέση με την απλή διογκωμένη πολυστερίνη. Στην Ευρώπη είναι το καθιερωμένο υλικό που χρησιμοποιείται σε ποσοστό 82-83%, ενώ μόνο το 11-12% των εξωτερικών θερμομονώσεων γίνεται με ορυκτοβάμβακες, συμπεριλαμβανομένου και του πετροβάμβακα.
Η διογκωμένη πολυστερίνη, και ειδικότερα η γραφιτούχα πολυστερίνη, αποτελεί μια αξιόπιστη και αποτελεσματική λύση για την εξωτερική θερμομόνωση του σπιτιού, προσφέροντας υψηλή απόδοση και προστασία από τις καιρικές συνθήκες, αλλά και από τον θόρυβο.

Τα πλεονεκτήματα της εξωτερικής μόνωσης

Η εξωτερική θερμομόνωση αποτελεί μια έξυπνη και αποδοτική επένδυση για κάθε κτίριο, προσφέροντας πληθώρα πλεονεκτημάτων που επηρεάζουν, τόσο την οικονομία, όσο και την ποιότητα ζωής.

Εξοικονόμηση χρημάτων: Με την εξωτερική θερμομόνωση μειώνονται τα έξοδα για θέρμανση και ψύξη. Και κατ’ επέκταση, η μείωση των ενεργειακών απωλειών οδηγεί σε μικρότερο κόστος λειτουργίας του κτιρίου.

Αύξηση της αξίας του ακινήτου: Η εξωτερική θερμομόνωση αναβαθμίζει το ακίνητο, προσφέροντας μεγαλύτερη αξία πώλησης ή ενοικίασης.
Εφαρμογή σχεδιασμού κτιρίων για εξοικονόμηση ενέργειας: Με τη σωστή σχεδίαση, η κατανάλωση ενέργειας μπορεί να γίνει μηδενική, καθιστώντας τα κτίρια ενεργειακά αυτάρκη.

Αύξηση της θερμικής άνεσης: Η εξωτερική θερμομόνωση δημιουργεί ένα άνετο περιβάλλον εσωτερικά, προσφέροντας θερμική άνεση, τόσο το χειμώνα, όσο και το καλοκαίρι.

Αναβάθμιση της αισθητικής: Τα κτίρια με εξωτερική θερμομόνωση μπορούν να αποκτήσουν πιο ελκυστική εμφάνιση, επιλέγοντας ανάμεσα σε μια ποικιλία υφών και χρωμάτων της επιφάνειας τους.

Εξάλειψη των θερμογέφυρων: Οι θερμογέφυρες που προκαλούν αυξημένη θερμική ροή εξαλείφονται με την εξωτερική θερμομόνωση, περιορίζοντας τις θερμικές απώλειες.

Προστασία του κτιρίου: Το κέλυφος του κτιρίου προστατεύεται από θερμοκρασιακές μεταβολές, υγρασία και μούχλα που προκαλεί η συμπύκνωση των υδρατμών, καθώς και από καταπονήσεις, προλαμβάνοντας έτσι τις ρωγμές και τις βλάβες.

Προστασία του περιβάλλοντος: Η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης συμβάλλει στη μείωση των ρύπων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Με αυτά τα πλεονεκτήματα, η εξωτερική θερμομονωση αναδεικνύεται ως μια εξαιρετική επιλογή για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και της άνεσης σε κάθε κτίριο.

Η τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης είναι μία σημαντική επένδυση η οποία θα αποσβεστεί σε 3 με 5 χρόνια κι έπειτα θα αποτελεί μία επένδυση που αποφέρει κέρδος. Υπάρχουν κατά καιρούς προγράμματα Εξοικονομώ τα οποία καλύπτουν έως και το 85% του συνολικού κόστους. Οι μηχανικοί της κατασκευαστική εταιρείας που θα αναλάβει το έργο θα σας ενημερώσουν για όλα και θα σας καθοδηγήσουν στο σχεδόν απαραίτητο αυτό βήμα για την ενεργειακή – και σε κάποιες περιπτώσεις αισθητική- αναβάθμιση του σπιτιού σας. Επικοινωνήστε μαζί μας για να συζητήσουμε το ενδεχόμενο της ενεργειακής αναβάθμισης του σπιτιού σας, αξιοποιώντας τα οφέλη της εξωτερική θερμομόνωσης καθώς και της εσωτερικής.

Ανακαινίσεις & Κασκευές Σπιτιών Σωτήρης Ευθυμίου

Η εταιρεία ανακαινίσεων και κατασκευής σπιτιών Σωτήρης Ευθυμίου αναλαμβάνει έργα θερμομόνωσης σπιτιού μικρής και μεγάλης κλίμακας. Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες αν επιθυμείτε μια προσφορά για το δικό σας εργο.