Χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με για την εσωτερική θερμομόνωση σπιτιού

Η απώλεια θερμότητας μέσα στο σπίτι προέρχεται από διάφορα σημεία, όπως είναι η οροφή, το δάπεδο, οι τοίχοι, οι υαλοπίνακες και από σημεία αερισμού. Όμως οι τοίχοι αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό των θερμικών απωλειών σε ένα κτίριο, φτάνοντας περίπου το 35%. Οι περιμετρικοί τοίχοι του κτιρίου διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη ροή της θερμότητας, επηρεάζοντας το εσωτερικό κλίμα και την ενεργειακή ισορροπία του σπιτιού. Η θερμομόνωσή τους πρέπει να ανταποκρίνεται σε υψηλά πρότυπα ποιότητας και αποδοτικότητας, εξασφαλίζοντας ζεστασιά το χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι, καθώς και χαμηλούς λογαριασμούς ενέργειας. Επενδύοντας στην αναβάθμιση της θερμομόνωσης των τοίχων, βελτιώνουμε όχι μόνο την ποιότητα ζωής μας, αλλά και συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος, μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Τι είναι η εσωτερική θερμομόνωση;

Όταν αναφερόμαστε στον όρο εσωτερική θερμομόνωση, εννοούμε την τοποθέτηση θερμομονωτικών πλακών στην εσωτερική τοιχοποιία, στις κολόνες, στα δοκάρια και στην οροφή του κτιρίου. Σημαντικό στοιχείο είναι ότι καταφεύγουμε στην εσωτερική θερμομόνωση όταν δεν μπορούμε να παρέμβουμε στο κτίριο εξωτερικά για διάφορους λόγους (λόγω τεχνικών περιορισμών ή λόγω απαγορεύσεων σχετικά με την εξωτερική αλλοίωση της εμφάνισης του κτιρίου, όπως συμβαίνει σε διατηρητέα κτίρια ή παραδοσιακούς οικισμούς) και άρα αποκλείεται η εξωτερική θερμομόνωση ως επιλογή.

Είναι αποτελεσματική;

Η εσωτερική θερμομόνωση είναι μία κατασκευαστική λύση που προσφέρει άμεση θερμομονωτική προστασία, καθώς εφαρμόζεται πριν από τα δομικά στοιχεία του τοίχου. Αυτό σημαίνει ότι παρέχει γρήγορα αποτελέσματα στην προστασία από τη θερμοπίεση και τις θερμικές απώλειες, βελτιώνοντας συνολικά την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου.
Αποτελεί ιδανική λύση για εξοχικές κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους, καθώς προσφέρει άμεση βελτίωση της θερμομόνωσης και του δροσισμού ή της θέρμανσης. Επιπλέον, αποτελεί οικονομική επιλογή, καθώς αποφεύγετε το κόστος εργασιών στην εξωτερική επένδυση του κτιρίου. Επίσης, αν ζείτε σε πολυκατοικία κι επιθυμείτε να μονώσετε το σπίτι σας κατά τη διάρκεια μιας ανακαίνισης, τότε θα ξοδέψετε λιγότερα χρήματα από ότι αν γινόταν σε όλη την πολυκατοικία και δεν θα χρειαστείτε τη συναίνεση των υπόλοιπων ενοίκων.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται

Θα βρείτε μια ευρεία ποικιλία θερμομονωτικών υλικών, τα οποία διαφέρουν σε σχέση με το είδος και το πάχος τους. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι πλάκες διογκωμένης (EPS) ή εξηλασμένης (XPS) πολυστερίνης, καθώς και θερμομονωτικά με ινώδη δομή, όπως πετροβάμβακας ή ορυκτοβάμβακας.
Κάθε υλικό έχει τα πλεονεκτήματά του και η επιλογή μεταξύ αυτών εξαρτάται από τις ανάγκες του χώρου και τις προτιμήσεις σας. Αυτά που χρησιμοποιούνται συνήθως είναι η διογκωμένη πολυστερίνη (EPS) που ως υλικό είναι ελαφρύ γιατί αποτελείται κυρίως από αέρα, μοιάζει σαν πλαστικός αφρός και έχει εξαιρετικά αποδοτικές θερμομονωτικές ιδιότητες. Η εξηλασμένη πολυστερίνη (XPS) συναντάται κι αυτή σε πολλές θερμομονώσεις χάρη στη μεγάλη μηχανική αντοχή που την κάνει να μην παραμορφώνεται σχεδόν καθόλου. Ο ορυκτοβάμβακας τοποθετείται εύκολα αφού είναι εξαιρετικά ελαφρύς κι εύκαμπτος. Είναι ανθεκτικός και προσφέρει ηχομονωτικές και πυροπροστατευτικές ιδιότητες. Τέλος, ιδανικό υλικό και για εσωτερική, αλλά και για εξωτερική θερμομόνωση είναι ο πετροβάμβακας που έχει εξαιρετική διαπνοή και θερμομόνωση, ηχομονώνει τους τοίχους και είναι άκαυστος.

Τρόποι εφαρμογής της εσωτερικής θερμομόνωσης

Στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας, τοποθετείται ένας κατάλληλος μεταλλικός σκελετός στην επιφάνεια που θέλουμε να μονώσουμε, χρησιμοποιώντας με μεταλλικά στηρίγματα για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα και η αντοχή. Στη συνέχεια, προχωράμε στην τοποθέτηση ορυκτοβάμβακα ή πετροβάμβακα πάχους 5 εκατοστών στο εσωτερικό του μεταλλικού σκελετού, με στόχο την αποτελεσματική θερμομόνωση του τοίχου. Στη συνέχεια, επενδύουμε όλη την επιφάνεια (μήκος και πλάτος) με ανθυγρή γυψοσανίδα πάχους 1.2 εκατοστών και τέλος, πραγματοποιείται η αρμολόγηση των γυψοσανίδων με επικόλληση αυτοκόλλητης δικτυωτής υαλοταινίας αρμού και ακολουθεί το στοκάρισμα.

Πλεονεκτήματα εσωτερικής θερμομόνωσης

Μπορείτε να αποφασίσετε να κάνετε εσωτερική θερμομόνωση οποιαδήποτε εποχή του χρόνου θέλετε αφού οι καιρικές συνθήκες δεν επηρεάζουν τις κατασκευαστικές εργασίες και τα υλικά δεν αλλοιώνονται. Είναι σίγουρα πιο οικονομική επιλογή από την εξωτερική θερμομόνωση δεδομένου ότι τα απαιτούμενα υλικά δεν είναι τόσο ακριβά. Τη θερμομονωτική απόδοση θα την καταλάβετε άμεσα, καθώς η θερμομόνωση βρίσκεται πριν από τα δομικά στοιχεία του τοίχου κι έτσι το κτίριο θερμαίνεται εσωτερικά γρηγορότερα. Αυτό συμβαίνει επειδή θερμαίνεται μόνο ο καθαρός όγκος του δωματίου και όχι οι τοίχοι το δάπεδο και η οροφή. Σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η εξοικονόμηση ενέργειας που προκύπτει μετά την τοποθέτηση εσωτερικής θερμομόνωσης φτάνει το 65%, εξασφαλίζοντάς σας έτσι πολύ σημαντική εξοικονόμηση και στην κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση και ψύξη. Εκτός από την εξασφάλιση της θερμομόνωσης, τα μονωτικά υλικά (ορυκτοβάμβακας, πετροβάμβακας και γυψοσανίδα) προσφέρουν ακουστική μόνωση και πυροπροστασία. Σημαντικό πλεονέκτημα είναι και το γεγονός ότι με την τοποθέτησή της δεν αλλοιώνεται η αισθητική όψη του κτιρίου και δεν αλλάζει καθόλου η οπτική εικόνα του.

Μειονεκτήματα εσωτερικής θερμομόνωσης

Η εσωτερική θερμομόνωση, παρά τα πολλά της πλεονεκτήματα, φέρνει και κάποια μειονεκτήματα που αξίζει να ληφθούν υπόψη. Πρώτον, μειώνει τον χώρο. Η εφαρμογή μονωτικών πλακών ενδέχεται να αυξήσει το πάχος του τοίχου κατά περίπου 10 εκατοστά. Αυτό σημαίνει ότι τα δωμάτια σας θα μειωθούν σε μέγεθος. Δεύτερον, δεν είναι ιδανική για τη στερέωση βαρέων αντικειμένων. Αν τοποθετηθούν μονωτικές πλάκες ή γυψοσανίδες, τότε τα βαριά αντικείμενα, όπως έπιπλα κουζίνας, νιπτήρες κλπ θα πρέπει να στηριχθούν στον αρχικό τοίχο, πίσω από τις πλάκες. Τέλος, χρειάζεται να αποσαφηνιστεί ότι η εσωτερική θερμομόνωση δεν αποτελεί την κατάλληλη επιλογή για την αντιμετώπιση προβλημάτων υγρασίας στο κτίριο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνήθως απαιτείται η χρήση υγρομόνωσης. Αν τα υλικά εσωτερικής θερμομόνωσης έρθουν σε επαφή με μεγάλη ποσότητα νερού, μπορεί να υποστούν αλλοιώσεις ή ακόμα και να εμφανιστούν ρωγμές στην επιφάνειά τους.

Κόστος

Το κόστος για την εσωτερική θερμομόνωση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η κατάσταση του κτιρίου και των τοίχων που θα υποστούν την εφαρμογή, το συνολικό εμβαδόν που θα καλυφθεί, και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν. Συνήθως, το κόστος κυμαίνεται μεταξύ 30-50€ ανά τ.μ., ή ακόμη και περισσότερο εάν απαιτηθεί η δημιουργία ενός νέου τοίχου με πλαίσιο. Θα πρέπει όμως να υπολογίσετε ότι περίπου το 60% του συνολικού κόστους αφορά στα εργατικά. Κατά καιρούς υπάρχουν και διαθέσιμες επιδοτήσεις “εξοικονομώ κατ’ οίκον” και ο μηχανικός σας θα σας ενημερώσει σχετικά.

Η εσωτερική θερμομόνωση είναι μία εργασία που χρειάζεται να εφαρμόζεται από εξειδικευμένα συνεργεία. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να απευθυνθείτε στον μηχανικό σας ώστε, αφού κάνει τη θερμομονωτική μελέτη, να σας καθοδηγήσει με ασφάλεια στην επιλογή των υλικών και στα κατασκευαστικά που θα προκύψουν. Επικοινωνήστε μαζί μας για να συζητήσουμε το ενδεχόμενο της ενεργειακής αναβάθμισης του σπιτιού σας, αξιοποιώντας τα οφέλη της θερμομόνωσης.

Ανακαινίσεις & Κασκευές Σπιτιών Σωτήρης Ευθυμίου

Η εταιρεία ανακαινίσεων και κατασκευής σπιτιών Σωτήρης Ευθυμίου αναλαμβάνει έργα θερμομόνωσης σπιτιού μικρής και μεγάλης κλίμακας. Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες αν επιθυμείτε μια προσφορά για το δικό σας εργο.