Μάθετε ποιες είναι οι επιλογές για μια τέτοια μόνωση

Η ταράτσα, παρά την ιδιαίτερη γοητεία που προσφέρει, αποτελεί έναν από τους κυριότερους εχθρούς του κτιρίου. Η συνεχής έκθεσή της στις καιρικές συνθήκες, όπως η ηλιακή ακτινοβολία, η βροχή και το χιόνι, την καθιστούν ευάλωτη σε προβλήματα που μπορούν να επηρεάσουν την σταθερότητα και την αισθητική του κτιρίου.

Τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν σε μια ταράτσα είναι ποικίλα και μπορούν να επηρεάσουν τον κατοικημένο χώρο από κάτω. Από τα φουσκώματα και τις ρηγματώσεις στο χρώμα και το σοβά, μέχρι την εμφάνιση μούχλας και τις διαρροές νερού, οι επιπτώσεις μπορούν να είναι σοβαρές.

Επιπλέον, η χρόνια έκθεση σε υγρασία μπορεί να οδηγήσει σε διάβρωση του οπλισμού του μπετόν, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί η στατική επάρκεια του κτιρίου. Σε αυτήν την περίπτωση, η ζημιά ενδέχεται να μην είναι αμέσως αντιληπτή, καθιστώντας ακόμη πιο επικίνδυνη την κατάσταση.

Στην προσπάθεια να γίνεται εξοικονόμηση χρημάτων, να υπάρχει μεγαλύτερη κτιριακή ενεργειακή απόδοση και να απολαμβάνουν την άνεση της ζέστης και της δροσιάς, ανάλογα με την εποχή, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων καταφεύγουν στη μόνωση της ταράτσας. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει την τοποθέτηση θερμομονωτικού υλικού πάνω στην πλάκα σκυροδέματος του τελευταίου ορόφου του κτιρίου.

Ποια είναι όμως η καλύτερη μόνωση για την ταράτσα σας; Η απάντηση δεν είναι μία. Εξαρτάται από το αν πρόκειται για κτίριο μέσα σε πόλη, αν είναι μονοκατοικία ή πολυκατοικία, αν είναι εξοχική κατοικία, από το κόστος των εργασιών και φυσικά από τη χρήση της ταράτσας.

Με ποια κριτήρια θα αποφασίσετε:

• Κόστος
Το κόστος αποτελεί έναν κρίσιμο παράγοντα που θα επηρεάσει σαφώς την απόφασή σας. Υπάρχουν πολλές επιλογές σε μόνωση και σίγουρα θα έχετε ακούσει από ιστορίες φίλων και γνωστών για κάποιες ακριβές και κάποιες πιο οικονομικές. Οι πιο φθηνές λύσεις το πιο πιθανό είναι ότι θα αποδειχθούν αναξιόπιστες σε σχέση με την αποτελεσματικότητά τους και την αντοχή που θα παρέχουν. Είναι πιο ασφαλές ο μηχανικός στον οποίο θα απευθυνθείτε να σας καθοδηγήσει σχετικά με τις επιλογές σας και να καταλήξετε σε μία που θα αξίζει την επένδυση.
• Υπάρχουσα κατασκευή
Η επιλογή της κατάλληλης μόνωσης για ένα κτίριο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ίδια την κατασκευή του. Παλαιότερα κτίρια, λόγω της παλαιότητάς τους, μπορεί να μην είναι κατάλληλα για ορισμένα βαριά συστήματα μόνωσης. Η κατάσταση της ταράτσας είναι επίσης ένας παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά την επιλογή του κατάλληλου συστήματος μόνωσης. Συνεπώς, η αξιολόγηση της κατάστασης και της δυνατότητας αντοχής του κτιρίου παίζει καθοριστικό ρόλο στην τελική επιλογή της μόνωσης.
• Χρήση ταράτσας
Η ταράτσα είναι ένας χώρος που μπορεί να αξιοποιηθεί με διάφορους τρόπους. Κάποιοι προτιμούν μια ταράτσα που χρησιμοποιείται ελάχιστα, άλλοι αντίθετα, επιθυμούν μια πλήρως λειτουργική ταράτσα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χώρος αναψυχής και ψυχαγωγίας. Μπορεί να φιλοξενήσει έπιπλα, γλάστρες ή ακόμα και μπάρμπεκιου, προσφέροντας έναν ευχάριστο χώρο συνάντησης με φίλους και την οικογένεια. Οι διαφορετικές προτιμήσεις απαιτούν διαφορετικές προσεγγίσεις στη μόνωση της ταράτσας, καθώς και διαφορετικά μονωτικά συστήματα.

Στεγανοποίηση ταράτσας

Καθώς η τεχνολογία των υλικών προχωρά με γοργούς ρυθμούς, οι περισσότεροι πια επιλέγουν τη θερμομόνωση ως την καλύτερη λύση. Όμως για να θερμομονωθεί μία επιφάνεις θα πρέπει πρώτα να στεγανοποιηθεί.

Η αποτελεσματική μόνωση της ταράτσας απαιτεί πρώτα απ’ όλα την κατάλληλη στροφή και απαστράγγιση των υδάτων. Μερικές φορές, ήδη κατά την κατασκευή της, ενσωματώνονται στο μπετόν πρόσμικτα για να διασφαλίσουν την στεγανότητά της. Ωστόσο, όταν αυτό δεν είναι επαρκές και δεν υπάρχουν οι σωστές κλίσεις, τότε η πιο αξιόπιστη επιλογή είναι η εφαρμογή μιας ειδικής “μεμβράνης”, η οποία θα δημιουργήσει μια ανθεκτική φράγμα απέναντι στο νερό.

Μόνωση ταράτσας πολυκατοικίας 2

Προετοιμασία δαπέδου

Ο κύριος στόχος είναι η δημιουργία μιας ολοκληρωμένης και ομοιόμορφης στεγανωτικής μεμβράνης πάνω στην επιφάνεια της ταράτσας, προστατεύοντάς την από την υγρασία και τις καιρικές συνθήκες. Για να επιτευχθεί αυτό, είναι ουσιώδες το υπόβαθρο της ταράτσας, δηλαδή το δάπεδο της, να είναι καθαρό και σταθερό, χωρίς σαθρά σημεία ή αποφλοιώσεις της επιφάνειας. Επίσης, είναι σημαντικό η ταράτσα να είναι απαλλαγμένη από περιττά αντικείμενα και εμπόδια, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία εφαρμογής της μονωτικής μεμβράνης. Επιπλέον, ειδική προσοχή απαιτείται για τυχόν εγκαταστάσεις Η/Μ ή αντικείμενα που ενδέχεται να υπάρχουν στην επιφάνεια της ταράτσας, τα οποία πρέπει να διαχειριστούν με προσοχή κατά τη διαδικασία της μόνωσης.

Υλικά που χρησιμοποιούνται

Για τη δημιουργία μιας τέτοιας προστατευτικής στρώσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορα υλικά, όπως:
• Επαλειφόμενα υλικά
Η μόνωση της ταράτσας με επαλειφόμενα υλικά αποτελεί μια εξαιρετικά δημοφιλή λύση τα τελευταία χρόνια. Τα υλικά αυτά, που περιλαμβάνουν ακρυλική, πολυουρεθανική ή υβριδική βάση, έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των επαγγελματιών και των ιδιοκτητών κτηρίων λόγω της ευκολίας εφαρμογής και συντήρησής τους. Παρ’ όλα αυτά, κατά τη μόνωση ταράτσας με επαλειφόμενα υλικά, είναι σημαντικό να τηρούνται κάποιες βασικές αρχές για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά τους. Αυτό περιλαμβάνει τη σταθερότητα του υποστρώματος, τη σωστή υποδομή για την εφαρμογή τους και τη δημιουργία μιας ομοιόμορφης στρώσης υλικού. Ειδική προσοχή απαιτείται κατά την εφαρμογή υλικών πολυουρεθανικής βάσης σε μεγάλες επιφάνειες ή σε σημεία όπου υπάρχει αυξημένη καταπόνηση, όπως στις γωνίες ή τις στεγανώσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι αναγκαία η χρήση ενισχυτικών υαλοϋφασμάτων και ταινιών προκειμένου να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη αντοχή τους. Τέλος, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα, προτείνεται η μόνωση να μην είναι εκτεθειμένη στην ηλιακή ακτινοβολία, ειδικά σε χώρες με έντονη ηλιοφάνεια όπως η Ελλάδα. Συνεπώς, είναι σημαντικό να καλύπτεται η μόνωση με πλακάκια ή άλλα υλικά επικάλυψης προκειμένου να προστατεύεται από την επίδραση των ηλιακών ακτινών.
• Ασφαλτόπανα
Τα ασφαλτόπανα αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή για τη μόνωση ταράτσας, ειδικά σε περιοχές με έντονες βροχοπτώσεις. Η εφαρμογή τους περιλαμβάνει τη θέρμανση και την τοποθέτηση του ασφαλτόπανου πάνω στην επιφάνεια της ταράτσας, δημιουργώντας ένα στεγανό φιλμ που αντέχει στην υγρασία και τις καιρικές συνθήκες. Τα ασφαλτόπανα είναι ρολά διαστάσεων συνήθως 1Χ10 μέτρων και παρασκευάζονται από τροποποιημένη άσφαλτο, ενισχυμένη με διάφορους οπλισμούς όπως υαλοπίλημα ή πολυεστέρα, και επικαλύψεις όπως χρωματισμένες ψηφίδες, αλουμινόφυλλο ή χαλαζία. Η διαδικασία εφαρμογής του ασφαλτόπανου απαιτεί εξειδικευμένο συνεργείο, καθώς γίνεται με χρήση φλόγιστρου και ειδικών ασταριών πρόσφυσης ώστε να κολλάνε τις ραφές. Τα τελευταία χρόνια, η βιομηχανία έχει εξελίξει νέες γενιές αυτοκόλλητων ασφαλτόπανων, καθιστώντας την εφαρμογή τους πιο γρήγορη και προσφέροντας νέες δυνατότητες και εφαρμογές, όπως η επικόλληση απευθείας πάνω σε θερμομονωτικές πλάκες.
• Συνθετικές μεμβράνες
Η ελαστομερής μεμβράνη αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για μόνωση ταράτσας, καθώς παρέχει εξαιρετική αντοχή στις καιρικές συνθήκες, ευελιξία στην εφαρμογή και αντίσταση στη διάβρωση. Η μεμβράνη αυτή προσφέρει μακροχρόνια προστασία και αποτελεί μια αξιόπιστη επιλογή για πολυκατοικίες. Αν και τα προηγούμενα χρόνια η κύρια εφαρμογή τους ήταν σε μεγάλα βιομηχανικά ή εμπορικά κτίρια, πλέον κερδίζουν έδαφος και στις κατοικίες. Σήμερα οι συνθετικές μεμβράνες αποτελούν μία εξαιρετική λύση, λόγω της ταχύτητας εφαρμογής και της υψηλής αντοχής και ανθεκτικότητάς τους. Η εφαρμογή τους απαιτεί εξειδικευμένο συνεργείο καθώς απαιτούνται ειδικά εργαλεία και μεγάλη προσοχή στη διαχείριση των ενώσεων μεταξύ των ρολών και στα κλειδώματα των ευπαθών σημείων όπως τα στηθαία.

Θερμομόνωση ταράτσας

Η στεγανοποίηση αφορά στην καταπολέμηση της εισροής και μη αποστράγγισης υδάτων και δεν προσφέρει θερμομόνωση, όπως συμβαίνει με τα θερμομονωτικά συστήματα που έχουν και τα δύο χαρακτηριστικά.

Πολύ δημοφιλής μέθοδος είναι η ανεστραμμένη μόνωση που αποτελεί μια αντίθετη προσέγγιση σε σχέση με τη συμβατική μόνωση. Σε αυτήν την περίπτωση, η θερμομόνωση τοποθετείται πάνω από τη στεγάνωση, δηλαδή αντίστροφα από τη συνήθη πρακτική.

Η ανεστραμμένη μόνωση είναι επιλογή που έχει αρκετά λογικό κόστος και συνήθως προτιμάται σε περιπτώσεις που η θερμομόνωση αποτελεί προτεραιότητα. Με αυτήν την προσέγγιση, επιτυγχάνεται η μείωση των θερμικών απωλειών από το κτίριο, καθώς η θερμότητα διατηρείται εντός του χώρου του κτιρίου κατά τους χειμερινούς μήνες και η ψύξη κατά τους καλοκαιρινούς, βοηθώντας έτσι στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για θέρμανση ή ψύξη.

Η διαδικασία της ανεστραμμένης μόνωσης ταράτσας περιλαμβάνει την τοποθέτηση θερμομονωτικών πλακών στην επιφάνεια της ταράτσας. Αυτές οι πλάκες μπορεί να είναι ειδικά πλακίδια, τα οποία μπορεί να έχουν επικαλυφθεί στην άνω πλευρά τους με ένα σκληρό σμάλτο ή ακόμα και με πλακάκι δαπέδου, παρέχοντας έτσι ακόμα μεγαλύτερη αντοχή και προστασία από το νερό και τη φθορά. Ως εναλλακτική λύση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια διαχωριστική στρώση γεωυφάσματος, επάνω στην οποία τοποθετούνται απλές πλάκες πεζοδρομίου. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται ένα δάπεδο που είναι εύκολο να περπατηθεί, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται η απορροή του νερού και η προστασία του στεγανωτικού υλικού από τη φθορά που θα μπορούσε να προκληθεί λόγω της έκθεσης στις ηλιακές ακτίνες.

Όποια και αν είναι η κατάσταση του κτιρίου στο οποίο μένετε, επικοινωνήστε μαζί μας για να δούμε μαζί τα υπάρχοντα προβλήματα και τις ανάγκες της ταράτσας σας. Η μόνωση της ταράτσας είναι μία σημαντική επένδυση που όμως τα αποτελέσματά της θα σας αποσβέσουν το κόστος και θα δώσουν προστιθέμενη αξία στην ποιότητα ζωής σας. Επικοινωνήστε μαζί μας για να συζητήσουμε το δικό σας έργο μόνωσης και για να σας δώσουμε μια προσφορά για την υλοποίησή του.

Ανακαινίσεις & Κασκευές Σπιτιών Σωτήρης Ευθυμίου

Η εταιρεία ανακαινίσεων και κατασκευής σπιτιών Σωτήρης Ευθυμίου αναλαμβάνει έργα μόνωσης κτιρίων και κατοικιών μικρής και μεγάλης κλίμακας. Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.