Γνωρίζετε τι μπορείτε να αναβαθμίσετε ενεργειακά στο σπίτι σας;

Η ενεργειακή αναβάθμιση αποτελεί μια σημαντική διαδικασία που βελτιώνει την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου, μειώνει την κατανάλωση ενέργειας, το κόστος των λογαριασμών και κάνει το περιβάλλον μας βιώσιμο. Κάθε σπίτι κι επιχείρηση έχει τη δυνατότητα να καταναλώνει λιγότερη ενέργεια για ψύξη τους καλοκαιρινούς μήνες και για θέρμανση το χειμώνα. Κάθε κτίριο (μονοκατοικίες, πολυκατοικίες και διαμερίσματα) μπορεί να αναβαθμιστεί ενεργειακά μέσα από συγκεκριμένες εργασίες που θα το θωρακίσουν έναντι των απωλειών ψύξης και θέρμανσης. Μία τέτοια επένδυση ελαχιστοποιεί κατά πάρα πολύ μεγάλο βαθμό τις ετήσιες δαπάνες και έχει σημαντικά περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη.

Όσο παλιό κι αν είναι ένα κτίριο, η ενεργειακή του αναβάθμιση θα το μετατρέψει σε πρότυπο εξοικονόμησης ενέργειας και οι ιδιοκτήτες που θα επενδύσουν σε αυτές τις εργασίες – με την καθοδήγηση μηχανικού – θα επωφεληθούν πολυδιάστατα από την πρώτη μέρα.

Πώς θα καταλάβετε ότι ήρθε η ώρα για μόνωση;

Όταν νιώθετε αρκετή υγρασία μέσα στο σπίτι ή σε συγκεκριμένα δωμάτια και χώρους και φυσικά στην περίπτωση που δείτε λεκέδες στους τοίχους από μούχλα ή ακόμη και να σκάει η βαφή του τοίχου. Πίσω από όλα αυτά κρύβεται η υγρασία, η οποία μπορεί να εξηγηθεί με πολύ απλό τρόπο. Όταν ανάβουμε τη θέρμανση στο σπίτι, ο ζεστός αέρας επειδή είναι ελαφρύτερος έχει ανοδική πορεία και πηγαίνει πάντα προς τα πάνω. Όταν λοιπόν φτάνει στο ταβάνι το οποίο δεν είναι μονωμένο δημιουργούνται υγροποιήσεις και αργότερα αναπτύσσονται μούχλα και μύκητες.
Υπάρχει και κάτι που μπορεί να κάνει κάποιος πριν εκδηλωθεί στο σπίτι του υγρασία και μούχλα. Ένας εξειδικευμένος τεχνικός μπορεί να κάνει μετρήσεις στο σπίτι ή το κτίριο και να δει πόσο νερό και υγρασία υπάρχει μέσα στα μπετά. Χρησιμοποιώντας μία θερμοκάμερα μπορεί να δει την πορεία που ακολουθεί το νερό, σε ποια σημεία εγκλωβίζεται, πόση είναι η θερμοκρασία και η πίεσή του και πού υπάρχουν ενεργειακές απώλειες.

Μόνωση κατοικίας

Θέρμο – υγρομόνωση ταράτσας

Μια από τις πιο αποτελεσματικές επεμβάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας σε ένα κτίριο είναι η θερμομόνωση της οροφής και γενικότερα της ταράτσας. Λόγω της καθημερινής έκθεσής του στις καιρικές συνθήκες, η ταράτσα αποτελεί το πιο ευπαθές στοιχείο ενός κτιρίου. Σήμερα υπάρχουν εξαιρετικές λύσεις θερμομόνωσης που μειώνουν σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση και ψύξη. Επιπλέον, η θερμομόνωση του δώματος πρέπει να γίνεται για να προστατευθεί η πλάκα από τη διάβρωση και τις καιρικές μεταβολές που την καταστρέφουν σταδιακά. Πρέπει να τονιστεί ότι η θερμομόνωση της πλάκας της ταράτσας οδηγεί στην υγρομόνωσή της, αλλά το αντίστροφο δεν ισχύει.

Ας δούμε πώς θα πετύχουμε την ενεργειακή αναβάθμιση με τη βοήθεια του μηχανικού που θα μας καθοδηγήσει σωστά σε κάθε στάδιο των εργασιών.

Εξωτερική θερμοπρόσοψη

Μια σημαντική επιλογή για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης ενός κτιρίου είναι η χρήση ολοκληρωμένων λύσεων θερμομόνωσης στο κτιριακό κέλυφος. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνεται η θερμική απώλεια του κτιρίου από τους εξωτερικούς τοίχους, καθώς επίσης και η κατανάλωση για θέρμανση και ψύξη του κτιρίου, η οποία μπορεί να φτάσει έως και 55%, ανάλογα με το κτίριο, την περιοχή στην οποία βρίσκεται και τον προσανατολισμό που έχει. Τέλος, η θερμοπρόσοψη προστατεύει τα στοιχεία του κτιρίου από ρηγματώσεις και μειώνει το κόστος συντήρησης.

Θερμομόνωση πιλοτής

Η μόνωση της πιλοτής είναι ευεργετική για την κατοικία, καθώς κρατάει τη θερμική ενέργεια μέσα στο διαμέρισμα και αποτρέπει τις ενεργειακές απώλειες. Εντούτοις, χωρίς μόνωση, η πιλοτή υποστηρίζει μεγάλες ενεργειακές απώλειες, επηρεάζοντας τη θερμική άνεση των ενοίκων, παρά το γεγονός ότι είναι προστατευμένη από τις καιρικές συνθήκες.

Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης – ψύξης

Η αναβάθμιση των θερμικών συστημάτων, είτε κεντρικών είτε αυτόνομων, θεωρείται μια σημαντική ενέργεια για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης μιας κατοικίας. Καθώς τα συστήματα αυτά γερνούν, γίνονται όλο και πιο ενεργοβόρα και χρειάζονται αντικατάσταση με σύγχρονα συστήματα που έχουν πιστοποιηθεί για την υψηλή τους ενεργειακή απόδοση από εξειδικευμένο μηχανικό.
Τα κλασικά θερμικά συστήματα αποτελούνται από τον λέβητα-καυστήρα (πετρέλαιο ή φυσικό αέριο), τις σωληνώσεις, τον κυκλοφορητή και τα θερμαντικά σώματα. Μια εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης θεωρείται επιτυχημένη όταν λειτουργεί με οικονομία και ασφάλεια και θερμαίνει σωστά και αποτελεσματικά. Ένα από τα πιο δημοφιλή συστήματα θέρμανσης είναι η χρήση φυσικού αερίου, που χρησιμοποιείται ευρέως σε πολυκατοικίες (κεντρικά ή ατομικά) και αντικαθιστά τους παλαιούς λέβητες-καυστήρες πετρελαίου.
Η αντλία θερμότητας είναι το δεύτερο πιο διαδεδομένο σύστημα θέρμανσης για μεμονωμένες κατοικίες, που προσφέρει μεγάλη ενεργειακή αναβάθμιση και σύντομη απόσβεση στον χρήστη, μπορώντας να επιτύχει έως και 65% βελτίωση στην ενεργειακή απόδοση της κατοικίας.

Εγκατάσταση φωτοβολταικών

Τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων

Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την εξοικονόμηση ενέργειας μέσω του νέου συστήματος διαχείρισης ηλιακής ενέργειας, γνωστό ως “net metering” ή αυτοπαραγωγή, αυτοκατανάλωση, ή ιδιοκατανάλωση ενέργειας. Αυτό αποτελεί την καλύτερη λύση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις για την εξάλειψη του κόστους ρεύματος, ενώ σε συνδυασμό με μια αντλία θερμότητας, μπορεί να μειώσει και το κόστος θέρμανσης και κλιματισμού.

Εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα

Η αντικατάσταση ή εγκατάσταση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα και η σύνδεσή του με το υπάρχον σύστημα θέρμανσης για το ζεστό νερό χρήσης μπορεί να αυξήσει την ενεργειακή απόδοση της κατοικίας κατά 35%-45% σε σχέση με την αρχική της κατάσταση, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες. Επίσης, μας προσφέρει μεγάλη άνεση μιας και μας παρέχει ζεστό νερό τους περισσότερους μήνες του χρόνου, χωρίς να πληρώνουμε υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος.

Αντικατάσταση κουφωμάτων

Αντικατάσταση κουφωμάτων

Η αντικατάσταση των κουφωμάτων αποτελεί μια από τις πρώτες αλλαγές που θα πρέπει να πραγματοποιήσει ο ιδιοκτήτης μιας κατοικίας που επιθυμεί να αναβαθμίσει την ενεργειακή απόδοσή της, διατηρώντας την ζεστή κατά τον χειμώνα και δροσερή το καλοκαίρι. Δυστυχώς, στο παρελθόν, χωρίς τη χρήση συγκεκριμένων προδιαγραφών, αλουμινένια ή ξύλινα κουφώματα με μονό απλό υαλοπίνακα αντικαταστάθηκαν από διπλούς υαλοπίνακες με ελλιπή αεροστεγανότητα, προκαλώντας απώλειες θερμότητας και επιβαρύνοντας τον ένοικο με επιπλέον έξοδα θέρμανσης. Αντιθέτως, η αντικατάσταση των παλαιών κουφωμάτων με σύγχρονα, πιστοποιημένα και ενεργειακά αποδοτικά κουφώματα με ενεργειακά τζάμια μικρής θερμοχωρητικότητας εξασφαλίζει την εξοικονόμηση ενέργειας.

Αντικατάσταση υαλοπινάκων

Είτε πρόκειται για παράθυρα, είτε για κουφώματα, οι ενεργειακοί υαλοπίνακες αποτελούν περίπου το 20-25% της συνολικής ενεργειακής αναβάθμισης του σπιτιού μας. Αυτή η αναβάθμιση έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα στη θερμική άνεση του σπιτιού καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, μειώνοντας την υπερθέρμανση το καλοκαίρι και εξαφανίζοντας τη συμπύκνωση υδρατμών στα παράθυρα και υγρασίας στους τοίχους το χειμώνα. Υλικά όπως το ξύλο ή το PVC μπορούν να βελτιώσουν την ικανότητα θερμομόνωσης των κουφωμάτων και να δώσουν μια πιο όμορφη αισθητική στο σπίτι. Για να επιλέξουμε τους κατάλληλους ενεργειακούς υαλοπίνακες θα πρέπει να απευθυνθούμε σε ένα πιστοποιημένο κατάστημα που εξειδικεύεται στην πώληση και την εγκατάστασή τους, κατόπιν καθοδήγησης από τον μηχανικό που έχει αναλάβει όλες τις εργασίες.

Τοποθέτηση σκιάστρων

Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας είναι η τοποθέτηση σκιάστρων, στα οποία υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία και μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε εξωτερικά, εσωτερικά, κινητά, σταθερά, διάτρητα και συμπαγή. Τα εξωτερικά σκιάστρα τοποθετούνται κυρίως σε προσανατολισμούς που δέχονται μεγάλη θερμική επιβάρυνση από τον ηλιακό ήλιο, όπως οι νότιοι, οι νοτιοανατολικοί και οι νοτιοδυτικοί. Οι τέντες είναι η πιο συνηθισμένη μορφή εξωτερικών σκιάστρων και τοποθετούνται πλέον για περιορισμό της προσβασιμότητας και του ελέγχου του ιδιωτικού χώρου των ενοίκων, χωρίς συγκεκριμένο προσανατολισμό. Η σωστή διαστασιολόγηση των σκιάστρων είναι σημαντική για να προστατεύουν την κατοικία από τον ήλιο το καλοκαίρι και να επιτρέπουν την είσοδο του φωτός το χειμώνα, ενώ πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και ο φυσικός φωτισμός για προστασία από τη θάμβωση. Με τα κατάλληλα σκίαστρα μπορούμε να μειώσουμε το ενεργειακό κόστος και ταυτόχρονα να αναβαθμίσουμε και την αισθητική του κτιρίου και του σπιτιού μας.

Βάψιμο με ειδικά χρώματα

Επιλέγοντας χρώματα εξοικονόμησης ενέργειας και υψηλής αντανακλαστικότητας προστατεύουμε το εσωτερικό του σπιτιού μας από τη θερμότητα γιατί τα υλικά αυτά το καλοκαίρι αντικατροπτίζουν τον ήλιο και απορροφούν λιγότερη ηλιακή ακτινοβολία, ενώ το χειμώνα την απορροφούν σε πολύ μεγάλο βαθμό. Επιπλέον, αυτά τα χρώματα δημιουργούν μία προστατευτική μεμβράνη που μειώνει τη θερμοκρασία των δομικών υλικών.

Ο μηχανικός στον οποίο θα απευθυνθείτε για την ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού σας θα σας καθοδηγήσει σε σχέση με το πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ’ οίκον”, το οποίο χρηματοδοτεί μέρος των εργασιών. Σε κάθε περίπτωση, η βελτιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης του σπιτιού σας είναι μία επένδυση που θα αποσβεστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα δεδομένης της εξοικονόμησης χρημάτων που θα κάνετε, θα συμβάλλει στη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος και θα αυξήσει την αξία του ακινήτου σας.

Αν ενδιαφέρεστε να αυξήσετε την ενεργειακή αποδοτικότητα του σπιτιού σας, επικοινωνήστε μαζί μας για να απαντήσουμε σε όλα σας τα ερωτήματα.