Θέλετε να υπολογίσετε πόσο θα κοστίσει η κατασκευή του σπιτιού σας; Αυτό το άρθρο μπορεί να σας βοθήσει.

Η κατασκευή ενός σπιτιού αποτελεί μια σημαντική και πολυδιάστατη διαδικασία, η οποία επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες που καθορίζουν το τελικό κόστος. Το ποσό που απαιτείται για την κατασκευή ενός σπιτιού μπορεί να διαφέρει σημαντικά ανάλογα με το μέγεθος, τον τύπο και την περιοχή του σπιτιού, καθώς και τις επιλογές υλικών και τις προδιαγραφές που επιλέγονται.

Οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος κατασκευής ενός σπιτιού περιλαμβάνουν το μέγεθος και τον τύπο του κτιρίου. Ένα μεγαλύτερο σπίτι με περισσότερα δωμάτια και χώρους θα απαιτήσει περισσότερα υλικά και εργασίες, κατά συνέπεια το κόστος θα είναι υψηλότερο. Επίσης, ο τύπος του κτιρίου (μονοκατοικία, μεζονέτα, διαμέρισμα κ.λπ.) θα επηρεάσει τον υπολογισμό του κόστους.

Πάμε όμως να δούμε ποια είναι τα στάδια που πρέπει να ακολουθηθούν για την κατασκευή ενός σπιτιού.

1. Έκδοση οικοδομικής άδειας

Η τιμή μιας οικοδομικής άδειας για την κατασκευή ενός σπιτιού προσδιορίζεται από την κυβέρνηση και εξαρτάται από τον τύπο και το μέγεθος του κτιρίου.

Η οικοδομική άδεια περιλαμβάνει όλες τις επιμέρους μελέτες που θα γίνουν και αφορούν στην ασφάλεια της κατασκευής. Η οικοδομική άδεια εκδίδεται και μπορούν να ξεκινήσουν οι εργασίες μόνο όταν κατατεθούν όλες οι παρακάτω στην πολεοδομία:

  • Τοπογραφικά του οικοπέδου
  • Μελέτη αντισεισμικής προστασίας
  • Αρχιτεκτονική μελέτη για τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
  • Στατική μελέτη για την αντοχή της κατασκευής
  • Μελέτη ενεργειακής απόδοσης για την οικονομία και την απόδοση ενέργειας
  • Μελέτη ηλεκτρικών, υδραυλικών και φυσικού αερίου εγκαταστάσεων
  • Μελέτη για τον τρόπο θέρμανσης, κλιματισμού, πυροπροστασίας και ανελκυστήρα

Επιπλέον, το ενεργειακό επίπεδο του σπιτιού ή του κτιρίου καθορίζεται μέσω μιας ενεργειακής επιθεώρησης, όπου αξιολογείται η απόδοση και η κατανάλωση ενέργειας του κτιρίου. Αυτό το επίπεδο καταγράφεται στο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), παρέχοντας σημαντικές πληροφορίες για την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου σας.

Για το 2023, το κόστος για την απόκτηση μιας οικοδομικής άδειας κυμαίνεται ανά τετραγωνικό μέτρο από 80 έως 150 ευρώ, με την άδεια να ισχύει για μια περίοδο 4 ετών. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι σε περίπτωση που οι αμοιβές για την επίβλεψη του έργου δεν έχουν καταβληθεί, δεν είναι δυνατή η χορήγηση ρευματοδότησης για την πραγμάτωση της οικοδομικής διαδικασίας.

Το συνολικό ποσό ανά τετραγωνικό που περιλαμβάνεται στην τιμή για την κατασκευή περιλαμβάνει επίσης:

  • Την αμοιβή του μηχανικού
  • Τις απαραίτητες εισφορές προς το δημόσιο και άλλους φορείς
  • Το συνολικό κόστος της επίβλεψης της κατασκευής

Μελέτη σύστασης εδάφους

Όσο φθηνότερη και αν θέλουμε να βγει η κατασκευή, οι μελέτες που πρέπει να γίνουν πριν δεν γίνεται να κάνουν εκπτώσεις. Ο λόγος είναι ότι όλες οι μελέτες έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα της κατασκευής, άρα είναι κόστη που δεν μπορείτε να αποφύγετε.
Η συγκεκριμένη μελέτη αφορά στη σύσταση του εδάφους και στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να προετοιμαστεί το έδαφος ώστε να γίνει σωστά η θεμελίωση του κτιρίου.

Κατασκευαστικά σχέδια

Από το σημείο αυτό κι έπειτα, ό,τι γίνεται μπορεί να διαπραγματευθεί οικονομικά. Εδώ αρχίζει να έχει τον πρώτο ρόλο ο προϋπολογισμός του καθένα, αλλά και πάλι οφείλει να έχει στο μυαλό του την ασφάλεια της κατασκευής. Η σχέση ποιότητας τιμής είναι πολύ σημαντική και σ ‘ αυτό θα σας καθοδηγήσουν με επάρκεια οι μηχανικοί.

Εργολάβος ή μόνοι σας;

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου μία κατασκευή την αναλαμβάνει ένας εργολάβος και περιπτώσεις όπου κάποιος ιδιώτης μπορεί να αναλάβει μόνος του το κόστος ολόκληρης της κατασκευής. Στην πρώτη περίπτωση ο εργολάβος θα έχει τα δικά του συνεργεία, ενώ στη δεύτερη θα χρειαστεί να τους βρείτε όλους εσείς. Αν συμφωνήσετε να αναλάβει το έργο εργολάβος, δώστε πολλή προσοχή στη συμφωνία που θα υπογράψετε. Θα πρέπει να περιλαμβάνονται λεπτομερώς όλα τα στάδια της κατασκευής, το χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα ολοκληρωθεί, οι τρόποι της εξόφλησης και όποιοι άλλοι όροι είναι για εσάς σημαντικοί ώστε να είναι καλυμμένες και οι δύο πλευρές.

Το κόστος κατασκευής ενός σπιτιού, δυστυχώς, διαρκώς αυξάνεται λόγω της ταχείας άνοδου των τιμών των υλικών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτιρίων Κατοικιών, κατά τον Οκτώβριο του 2022 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2021, εμφάνισε αύξηση 11,8%. Η κατασκευή ενός νεόδμητου ακινήτου γίνεται όλο και πιο περίπλοκη διαδικασία. Επιβάλλονται αυστηρότερες προδιαγραφές σχετικά με την ενεργειακή απόδοση (βελτιωμένη θερμομόνωση, εφαρμογή αντλιών θερμότητας, υψηλή ενεργειακή απόδοση, προβλέψεις για ηλιακούς θερμοσίφωνες ή φωτοβολταϊκά), γεγονός που επιφέρει αύξηση του αρχικού κόστους κατασκευής, που ήδη είναι υψηλό. Ακόμη και σε απλές κατασκευές, το μέσο κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο έχει φθάσει να υπερβαίνει τα 1.400 ευρώ και να αγγίζει έως και τα 3.000 ευρώ.

Το κατασκευαστικό κόστος διαμορφώνεται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι ο σχεδιασμός του και ο εσωτερικός εξοπλισμός που συμπεριλαμβάνει τα πάντα, από τα δάπεδα και τις ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις, μέχρι τα κουφώματα, τις ντουλάπες και τα είδη υγιεινής.

Σε κάθε περίπτωση ο αρμόδιος για να σας λύσει όλες τις απορίες σας και να κάνει μία ρεαλιστική εκτίμηση του κόστους είναι μία εξειδικευμένη κατασκευαστική εταιρεία. Απευθυνθείτε στους ειδικούς ώστε να είστε κι εσείς προετοιμασμένοι.

Κατασκευή Σπιτιού – Σωτήρης Ευθυμίου

Η εταιρεία ανακαινίσεων και κατασκευής σπιτιών Σωτήρης Ευθυμίου έχει την πολύχρονη εμπειρία που χρειάζεστε για να κοστολογήσει το έργο σας και να ολοκληρώσει όλα όσα χρειάζονται για την κατασκευή και του σπιτιού σας. Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες και μια προσφορά.