Μινιμαλισμός στο Σπίτι

Σας εκνευρίζει η ακαταστασία και σας κουράζουν οι φλύαροι μπουκωμένοι χώροι, ενώ σας ανακουφίζει το ξεκαθάρισμα και η αφαίρεση των περιττών; Eπιθυμείτε την γαλήνη και την επιστροφή στα ουσιώδη; Μάλλον βρήκατε το στυλ σας! Μια είναι η λέξη: μινιμαλισμός. Η μίνιμαλ διακόσμηση θα κάνει το σπίτι σας να φαίνεται πάντα τακτοποιημένο και καθαρό, λόγω της βασικής της φιλοσοφίας που θέλει λίγα πράγματα και καλά. Απαλλαγείτε, λοιπόν, από όσα σας βαραίνουν και δείτε τη ζωή σας να αλλάζει. Ο καλαίσθητος και φιλόξενος χώρος δεν χρειάζεται πολλά. Ασπαστήτε την φιλοσοφία της αφαιρετικής διακόσμησης και απλοποιήστε την καθημερινότητά σας. Φιλτράρετε τι είναι πραγματικά σημαντικό και χρήσιμο για εσάς και απαλαχθείτε απο τα περιτά. Μην ξεχνάτε Less is more!

Ίσιες καθαρές γραμμές – Έπιπλα και αξεσουάρ σε λιτές γραμμές
Με τόση πολυπλοκότητα στην καθημερινή ζωή, η απλότητα στο σπίτι μας είναι το ελάχιστο που μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας. Λιτά και απέριττα. Έτσι στη μίνιμαλ διακόσμηση, επιλέγουμε με προσοχή τα αντικείμενά μας, τα οποία είναι μόνο τα απαραίτητα και φυσικά όλα έχουν κάποια χρήση. Έτσι στο μινιμαλ σπίτι ταιριάζουν καλύτερα τα μοντέρνα έπιπλα από δέρμα ή ξύλο και κατά κανόνα θα πρέπει να κυριαρχούν οι απλές και λιτές γραμμές και τα φωτεινά ,συνήθως, χρώματα. Επίσης καλό θα ήταν να προτιμήσετε έπιπλα χαμηλά που κάνουν το δωμάτιο να φαίνεται ακόμα πιο μεγάλο και ενισχύουν τη μινιμαλιστική διάθεση αφήνοντας ανοιχτό το οπτικό πεδίο. Οι καθαρές γραμμές και οι σκληρές γυαλιστερές επιφάνειες είναι ιδανικές. Φυσικά δεν χρειάζονται υπερβολές στην απλότητα, κάποιες υφές είναι απαραίτητες όπως ένα χαλί που προσφέρει ζεστασιά και πρακτικότητα. Για τα υφάσματα στον χώρο σας, φροντίστε να επιλέξετε μονόχρωμα, απλά και αέρινα. Τα παράθυρ σας μπορούν να παραμείνουν γυμνά, εκτος αν υπάρχει ανάγκη απομόνωσεις οπότε οι οριζόντιες περσίδες είναι μια θαυμάσια ιδέα, καθώς και οι λευκές ίσιες κουρτίνες.

Ανοιχτός χώρος
Ένας χώρος που εμπνέεται απο τον μινιμαλισμό πρέπει πρώτα από όλα να φαίνεται μεγάλος, ακόμα κι αν δεν είναι. Έτσι λοιπόν θα πρέπει να αποφύγετε τα πολλά, πολλά. Το φως πρέπει να διαπερνά ανεμπόδιστο τους χώρους. Τα λίγα αντικείμενα πρέπει να είναι χρηστικά και απαραιτήτως σε ίσιες μοντέρνες γραμμές. Οι τοίχοι καλύτερα να είναι οι περισσότεροι άδειοι όπως και το πάτωμα, ένα μεγάλο χαλί αρκεί. Οι ίσιοι μεγάλοι καθρέφτες είναι μια καλή ιδέα και σε κάποιες περιπτώσεις θα δώσουν τον επιπλέον αέρα που ίσως χρειάζεται ο χώρος σας. Το ζητούμενο είναι να βρεθεί εκείνη την ισορροπία που θα κάνει το δωμάτιο να φαίνεται ευρύχωρο, αλλά όχι ψυχρό.

Ανακαίνιση χώρου με μινιμαλιστικό στυλ
Μινιμαλισμός στο σπίτι
Μίνιμαλ χώρος

Χρώμα
Σχετικά με το χρώμα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι το λευκό αποτελεί τον κύριο εκπρόσωπο του στυλ. Δεν είναι όμως και ο μοναδικός, καθώς το μαύρο και το γκρί μπορούν να παίξουν κυρίαρχο ρόλο, όπως και τα ουδέτερα και φυσικά χρώματα. Όσων αφορά τους τοίχους, μπορείτε να βάλετε κάποιες χρωματικές πινελιές, μείνετε όμως στα δύο διαφορετικά χρώματα. Προσθέστε το κάτι επιπλέον με κάποιο μικρό αξεσουάρ, είτε με έναν μεγάλο πίνακα στα χρώματα που θέλετε να τονίσετε. Καθώς το λευκό είναι η απόλυτη επιλογή σε τοίχους και αντικείμενα για τη μινιμαλιστική εσωτερική διακόσμηση, μπορεί να αποτελέσει τη βάση σε οποιοδήποτε άλλο χρώμα επιλέξετε. Είναι προτιμότερο να μην ξεφύγετε από τα γκρι και τα  φυσικά χρώματα και να χρησιμοποιήσετε έντονα χρώματα σε ελάχιστες διακοσμητικές λεπτομέρειες. Ένας τοίχος σε έντονο χρώμα θα ταιριάξει με τον μίνιμαλ χώρο σας, αρκεί να μην υπάρχουν άλλα χρώματα στον χώρο.

Οργάνωση
Η οργάνωση είναι το βασικότερο συστατικό για να διατηρήσουμε μια μινιμαλιστική ατμόσφαιρα στο χώρο μας. Απαλαχτείτε απο τα περιτά και απλοποιήστε τη ζωή σας.Το μινιμαλιστικό σπίτι και φαίνεται και είναι καθαρό και τακτοποιημένο, με αυστηρές γραμμές και χωρίς αντικείμενα ξεχασμένα εδώ και εκεί. Θα πρέπει προφανώς να υπάρχουν πολλές πρακτικές λύσεις αποθήκευσης, που εξασφαλίζουν πως καθετί έχει τη θέση του. Μεγάλες ίσιες ντουλάπες και συρταριέρες σε λιτές γραμμες, θα εξασφαλίσουν τον κατάλληλο χώρο για να βρίσκονται όλα εκεί που πρέπει και να μην επιβαρύνουν την εικόνα του σπιτιού.

Μινιμαλισμός

Στυλ και προσωπικότητα
Συχνά έχει θεωρηθεί ένα στυλ κρύο, αποστειρωμένο και ίσως για κάποιους βαρετό, κάτι σαφώς πολύ υποκειμενικό. Δεν χρειάζεται όμως να είναι έτσι, γιατί η μίνιμαλ διακόσμηση είναι πραγματικά μοναδική και υπάρχει τρόπος να κάνεις το χωρο σου να ξεχωρίζει χωρίς απεγνωσμένες προσπάθειες και υπερβολές και φυσικά αποφεύγοντας να μοιάζει ο χώρος απρόσωπος. Για να έχει προσωπικότητα και για να διατηρήσεις την ισορροπία μεταξύ του minimal design και της ζεστής ατμόσφαιρας χρείαζονται μερικά στρατηγικά στοιχεία στη διακόσμηση. Μην ξεχνάμε, λοιπόν, την τέχνη που έχει χώρο σε όλα τα στύλ, προσωπικές φωτογραφίες και αντικείμενα που θα είναι εκτεθειμένα σε λιτες κορνίζες και χωρίς υπερβολές, καθώς επίσης και μερικά φυτά εσωτερικού χώρου στα σωστά σημεία που θα δώσουν χρώμα και φρεσκάδα στον χώρο, υπογραμμίζοντας το προσωπικό στυλ και τον θρίαμβο της απλότητας.

”Να ενδιαφέρεστε λιγότερο για τα υπάρχοντα σας. Να ενδιαφέρεστε περισσότερο για το να ζήσετε. Το καλύτερο κομμάτι του μινιμαλισμού δεν είναι ένα καθαρό σπίτι, είναι μια γεμάτη ζωή.” – Joshua Becker

Χρειάζεστε την βοήθεια ενός επαγγελματία διακοσμητή για να δώσετε στο σπίτι σας την ατμόσφαιρα που σας ταιριάζει; Επικοινωνήστε μαζί μας.