Η σύγχρονη αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων έχει τεράστια εξελικτική πορεία, προσφέροντας καινοτόμες λύσεις που μεταμορφώνουν τον τρόπο που σχεδιάζουμε και βιώνουμε το σπίτι μας. Μέσα από τη συνέντευξη που ακολουθεί, η αρχιτέκτων εσωτερικών χώρων, κ. Εύη Πιθαμιτσή η οποία εργάζεται στην κατασκευαστική εταιρεία Setka.gr μας αποκαλύπτει τις προοπτικές που ανοίγει η σύγχρονη αρχιτεκτονική. Το κλειδί της επιτυχίας, όπως θα καταλάβετε και παρακάτω, κρύβεται στην ικανότητα να συνδυάζει κανείς την τεχνολογική πρωτοπορία με την ανθρωποκεντρική προσέγγιση. Για να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε και χαλαρώνουμε στο σπίτι μας, χρειάζεται η ανθρώπινη εμπειρία να βρίσκεται στο επίκεντρο της σχεδιαστικής διαδικασίας.

Κυρία Πιθαμιτσή ποιες είναι οι κύριες τάσεις στην αρχιτεκτονική και διακόσμηση εσωτερικών χώρων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που διακρίνετε αυτήν την περίοδο;

Στην εποχή μας, βλέπουμε μια αύξηση του ενδιαφέροντος για μια ολοκληρωμένη και λειτουργική προσέγγιση στον σχεδιασμό εσωτερικών χώρων. Από τη μία πλευρά, παρατηρούμε μία αύξηση της απλότητας και της λιτότητας, με έμφαση στην καθαρή γεωμετρία, τις απαλές αποχρώσεις και τη χρήση φυσικών υλικών όπως το ξύλο και η πέτρα. Υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για βιώσιμα και οικολογικά υλικά, καθώς και για την ενσωμάτωση πράσινων στοιχείων στον σχεδιασμό των εσωτερικών χώρων. Επίσης, η τάση για minimalist και καθαρές γραμμές συνεχίζει να κυριαρχεί, ενώ παράλληλα παρατηρείται μια στροφή προς την ανάδειξη της μοναδικότητας και της προσωπικής έκφρασης μέσα από τον σχεδιασμό. Ταυτόχρονα, πάντα υπήρχε και θα συνεχίσει να υπάρχει μια αύξηση της εκκεντρικότητας και της εξωτικότητας, με χρωματιστά στοιχεία, πρωτοποριακά υλικά και εντυπωσιακά μοτίβα. Διεθνώς, αυτές οι τάσεις είναι ιδιαίτερα έντονες, ενώ στην Ελλάδα διαπιστώνω ότι υπάρχει μια σταδιακή προσέγγιση και υιοθέτηση τους.

Πώς επηρεάζουν αυτές οι τάσεις τον τρόπο που σχεδιάζετε και υλοποιείτε τα έργα σας;

Οι τάσεις που ανέφερα διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στον τρόπο που προσεγγίζω και υλοποιώ τα έργα μου. Προσπαθώ να ενσωματώνω πράσινα στοιχεία, όπως φυτά και φυσικά υλικά, ενώ παράλληλα εστιάζω στον minimalist και καθαρό σχεδιασμό, ο οποίος επιτρέπει την ανάδειξη της μοναδικότητας κάθε χώρου. Ταυτόχρονα, λαμβάνουμε υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες και τις προσωπικές προτιμήσεις των πελατών μας, ώστε να δημιουργούμε χώρους που αντικατοπτρίζουν την ατομική τους έκφραση και αισθάνονται όμορφα και άνετα μέσα σε αυτούς.

Ποιες είναι οι πιο πρωτοποριακές τάσεις στη σχεδίαση εσωτερικών χώρων που έχετε παρατηρήσει τα τελευταία χρόνια ως προς την άνεση των ενοίκων;

Τα τελευταία χρόνια έχουμε παρατηρήσει ότι μία από τις επικρατέστερες τάσεις είναι η σχεδίαση ανοιχτών, πολυλειτουργικών χώρων που μπορούν να προσαρμόζονται στις ανάγκες των ενοίκων. Αυτό επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία και καλύτερη αξιοποίηση του διαθέσιμου χώρου. Παράλληλα, η ενσωμάτωση έξυπνων συστημάτων τεχνολογίας στο σπίτι, όπως συστήματα αυτοματισμού, voice assistants και IoT συσκευές, επιτρέπει αυξημένη άνεση, ευκολία και εξοικονόμηση ενέργειας για τους ενοίκους.

Μια άλλη σημαντική τάση είναι η χρήση οικολογικών, ανακυκλώσιμων και μη τοξικών υλικών στην εσωτερική διακόσμηση. Αυτό βελτιώνει την ποιότητα του αέρα και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, συμβάλλοντας σε πιο υγιεινά εσωτερικά περιβάλλοντα. Επίσης, η ενσωμάτωση φυσικών στοιχείων όπως φυτά, φυσικός φωτισμός και ξύλο δημιουργούν πιο φυσικά και χαλαρωτικά περιβάλλοντα για τους ενοίκους. Τέλος, μια ακόμα σημαντική τάση για την άνεση και ευημερία στο σύγχρονο οικιακό περιβάλλον που προάγουν την ψυχική ευημερία είναι ο φυσικός φωτισμός και η καλή ακουστική. Η ενσωμάτωση των παραπάνω στοιχείων στον σχεδιασμό είναι καθοριστική για την ποιότητα της ζωής.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τη σχέση ανάμεσα στην ελληνική και τη διεθνή αρχιτεκτονική σκηνή στο σχεδιασμό και διακόσμηση των εσωτερικών χώρων;

Η σχέση ανάμεσα στην ελληνική και τη διεθνή αρχιτεκτονική σκηνή στον τομέα των εσωτερικών χώρων είναι μία σχέση αλληλεπίδρασης και αμοιβαίας επιρροής. Αν και παραδοσιακά η Ελλάδα θεωρούνταν ως μία πιο συντηρητική αγορά, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ολοένα και εντονότερη απορρόφηση των διεθνών τάσεων. Οι Έλληνες αρχιτέκτονες και διακοσμητές επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τα παγκόσμια ρεύματα, αλλά ταυτόχρονα προσπαθούν να ενσωματώσουν και το ελληνικό mentality και την τοπική ιδιαιτερότητα. Αυτή η σύνθεση δημιουργεί μια μοναδική ταυτότητα στον ελληνικό σχεδιασμό εσωτερικών χώρων, η οποία γίνεται ολοένα και πιο αναγνωρίσιμη και εκτιμάται διεθνώς.

Πώς μπορούν οι αρχιτέκτονες να ενσωματώσουν τη βιωσιμότητα στα σχέδια τους στις σύγχρονες κατοικίες;

Όταν πρόκειται για καινούριες κατασκευές, όλη η ομάδα των μηχανικών μετά από τις μελέτες που κάνουν, έχουν να προτείνουν πολλές λύσεις ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του κτιρίου, η ενεργειακή του αυτονομία και η μείωση του οικολογικού αποτυπώματος. Κάποια από αυτά είναι η χρήση ενεργειακά αποδοτικών υλικών και συστημάτων θέρμανσης/ψύξης που ελαχιστοποιούν την κατανάλωση ενέργειας. Αυτά περιλαμβάνουν μόνωση υψηλής απόδοσης, παράθυρα διπλού ή τριπλού υάλου, συστήματα αντλιών θερμότητας, ηλιακά πάνελ, γεωθερμικά συστήματα ή άλλες ανανεώσιμες τεχνολογίες για την παραγωγή ενέργειας στο σπίτι.

Σημαντικό κομμάτι είναι ο βιοκλιματικός σχεδιασμός, όπου δημιουργούνται σκιάσεις με βάση τον προσανατολισμό του κτιρίου και τις τοπικές κλιματολογικές συνθήκες, ώστε να μεγιστοποιούνται η θέρμανση, ο αερισμός και ο φυσικός φωτισμός. Σε κάθε στάδιο της κατασκευής, η επιλογή των υλικών, όπως ξύλο, πέτρα και ανακυκλωμένα υλικά, παίζει καθοριστικό ρόλο στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Οι πράσινες στέγες, οι κήποι, οι βεράντες και άλλα τέτοια στοιχεία βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα και το μικροκλίμα.

Ποια είναι η βασική φιλοσοφία που καθοδηγεί το έργο σας ως αρχιτέκτονα εσωτερικού χώρου;

Η βασική φιλοσοφία που καθοδηγεί το έργο μου είναι η δημιουργία εσωτερικών χώρων που συνδυάζουν αρμονικά την αισθητική με την πρακτικότητα. Πιστεύω ότι ένας χώρος πρέπει να είναι όχι μόνο όμορφος, αλλά και λειτουργικός, ανταποκρινόμενος στις ανάγκες και την προσωπικότητα αυτών που τον κατοικούν. Όλοι γνωρίζουμε ότι ένας καλά σχεδιασμένος χώρος μπορεί να έχει θετική επίδραση στην ψυχική και σωματική υγεία των ενοίκων. Για παράδειγμα, η χρήση φυσικών υλικών, ο κατάλληλος φωτισμός και η ορθή διαρρύθμιση των επίπλων μπορούν να προάγουν την ηρεμία και την παραγωγικότητα.

Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι η ενσωμάτωση “πράσινων” στοιχείων, όπως φυτά και φυσικά υλικά, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του αέρα και να ενισχύσει την ευημερία. Αυτές οι αρχές καθοδηγούν τις σχεδιαστικές μου αποφάσεις. Σε κάθε έργο μου, στοχεύω να δημιουργήσω ένα περιβάλλον που θα βελτιώσει την καθημερινότητα και την ευεξία των ανθρώπων που θα το χρησιμοποιούν. Αυτό συνεπάγεται προσεκτική μελέτη των αναγκών και των προτιμήσεών τους, καθώς και πειραματισμό με καινοτόμες ιδέες και υλικά. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένας χώρος που τους εμπνέει, τους χαλαρώνει και τους ενδυναμώνει.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζετε ως αρχιτέκτονας εσωτερικού χώρου και πώς τις αντιμετωπίζετε;

Για να αντιμετωπίσω τις προκλήσεις και την καθημερινότητα, προσπαθώ να είμαι άμεση και αποτελεσματική στη διαδικασία σχεδιασμού και εκτέλεσης των έργων με οργάνωση και δομημένα βήματα ώστε να είμαστε όλοι πάντα μέσα στους χρόνους και στο budget. Καθορίζω σαφείς προθεσμίες και προγραμματίζω την εργασία μου έτσι ώστε να μπορώ να τηρήσω τους χρονικούς περιορισμούς. Επίσης, είναι σημαντικό να έχω ένα καλό δίκτυο συνεργατών, όπως συνάδελφοι μηχανικοί και προμηθευτές, που μπορούν να με υποστηρίξουν στην εκτέλεση των έργων με την απαιτούμενη ταχύτητα και ποιότητα.

Μία άλλη πρόκληση είναι η επικοινωνία και η συνεργασία με τους πελάτες. Κάθε πελάτης έχει μοναδικές ανάγκες και προτιμήσεις, και είναι σημαντικό να τους κατανοήσω και να τους βοηθήσω να εκφράσουν την επιθυμητή αισθητική τους στον χώρο. Συνεργάζομαι στενά με τους πελάτες μου, ακούω τις απόψεις τους, παρατηρώ το lifestyle τους και προσαρμόζω τον σχεδιασμό μου ανάλογα.

Τέλος, η πιο δημιουργική πρόκληση είναι η εύρεση ισορροπίας μεταξύ των λειτουργικών απαιτήσεων και της αισθητικής σε έναν εσωτερικό χώρο. Είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένας χώρος που είναι λειτουργικός και πρακτικός για τις ανάγκες των χρηστών του, αλλά και ευχάριστος αισθητικά και αρμονικός στην όψη του. Για να επιτευχθεί αυτή η ισορροπία, πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλοί παράγοντες, όπως η διάταξη του χώρου, ο φωτισμός, η χρωματική παλέτα, τα υλικά και η διακόσμηση.

Ανακαινίσεις & Κασκευές Σπιτιών Σωτήρης Ευθυμίου

Η εταιρεία ανακαινίσεων και κατασκευής σπιτιών Σωτήρης Ευθυμίου αναλαμβάνει αρχιτεκτονικές μελέτες, 3D φωτορεαλιστικές απεικονίσεις και έργα ανακαίνισης ή κατασκευής σπιτιών μικρής και μεγάλης κλίμακας. Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες αν χρειάζεστε τις υπηρεσίες μας.