Το είναι μια υπέροχη αρχαία ιαπωνική αισθητική, εμπνευσμένη απο την φιλοσοφία ζεν που σχετίζεται με την ομορφιά του αυθορμητισμού και της απλότητας, συχνά κάνοντας και μια προσπάθεια να προσεγγίσει τη φύση. Σημαίνει να βρίσκουμε και να αποδεχόμαστε την ομορφιά με κάθε της ατέλεια. Υμνεί την απλότητα της ζωής και την ικανότητα αποδοχής της ομορφιάς που έρχεται με τον χρόνο, αγκαλιάζοντας τα σημάδια που αφήνει στο πέρασμά του. Είναι ένα εργαλείο για την προσωπική ανάπτυξη, αλλά και για την αναζήτηση της ειρήνης με το περιβάλλον και με τον εαυτό μας.

Για την λέξη Wabi Sabi υπάρχουν διάφορες απόψεις γύρω από την έννοια. Το wabi σημαίνει “η ομορφιά του ταπεινού” ή αρμονία, γαλήνη και ηρεμία. Από την άλλη πλευρά το Sabi σημαίνει κάτι σαν το λουλούδι του χρόνου, το πέρασμα του χρόνου και η φυσική φθορά.
Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η διακοσμητική τάση που επιδιώκει να αναδείξει την ομορφιά στην φυσικότητα και την ακαταστασία των πραγμάτων και δέχεται τον φυσικό κύκλο ανάπτυξης και αποσύνθεσης. Συνεπώς στο Wabi Sabi είναι σημαντική η κατανόηση ότι η ομορφιά είναι εφήμερη. Επίσης προωθεί την πεποίθηση οτι για να λύσουμε προβλήματα και να έχουμε μια ισορροπημένη ζωή, χρειαζόμαστε ένα περιβάλλον που έχει μια διακόσμηση αρμονική και που ενσωματώνεται με το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα μας.

Wabi Sabi Διακόσμηση σπιτιού

Όποιο κι αν είναι το προσωπικό σας στυλ το κλειδί για να υιοθετήσετε την αισθητική αυτή στο σπίτι σας είναι να βρείτε την ομορφιά στα ψεγάδια, σε όσα δείχνουν όχι απολύτως τέλεια. Αν είστε έτοιμοι για μια αλλαγή ατμόσφαιρας αλλά και φιλοσοφίας καλό θα είναι να έχετε στο νου σας, κάποιες βασικές γραμμές του wabi sabi.

Μινιμαλιστικοί χώροι. Το Wabi Sabi, όπως είπαμε, είναι συνώνυμο της απλότητας, της λιτότητας και έχει σαν κέντρο του την απόλαυση της αληθινής ουσίας των πραγμάτων. Στο επίπεδο της διακόσμησης, γίνεται αντιληπτό ως ένα στυλ κομψό, χωρίς περιττά και υπερβολές. Είναι δηλαδή αφαιρετικό και μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε ατμόσφαιρες που μας χαλαρώνουν και μας προσφέρουν έναν αρμονικό και ισορροπημένο τρόπο καθημερινής ζωής.

Φέρτε τη φύση μέσα στο σπίτι σας. Χρησιμοποιήστε φυσικά υλικά στο σπίτι όπως μπαμπού στα βάζα, κλαδιά δέντρων σε γλάστρες, βελανίδια και κουκουνάρια, χειροτεχνίες σε διάφανα μπώλ, φύλλα διασκορπισμένα στο τραπέζι κτλ. Δεν χρειάζεται να το παρακάνουμε, δίνουμε απλά έμφαση στα οργανικά και φυσικά υλικά και στα κομμάτια που έχουν εμφανείς ατέλειες γιατί προσδίδουν αυθεντικότητα και χαρακτήρα. Δεν υπάρχει το άψογο, καλοδεχτήτε αντικείμενα με φθορές σε όλους τους χώρους.

Wabi Sabi Διακόσμηση σπιτιού σαλόνι

Χρώματική βεντάλια – χρήση θαμπών σιωπηρών χρωμάτων. Τα γήινα χρώματα φυσικά είναι η βασική παλέτα και εδώ, αν και υπάρχει μια προτίμηση στις πιο μουντές αποχρώσεις όπως οι τόνοι του γκρι και του λαδί. Χρώματα κυρίως από τη φύση όπως αυτά που βλέπουμε στη παραλία, στο βουνό, στην έρημο, αυτές είναι οι αποχρώσεις του Wabi-Sabi.

Χαμηλά έπιπλα – Επιλέξτε για το καθιστικό σας ένα ξύλινο χαμηλό τραπεζάκι, ξύλινα μικροέπιπλα, μαξιλάρες με καλύμματα από φυσικά υφάσματα και υφαντά, ψάθινα τάπετα ή βαμβακερά χαλιά και μικρά σκαμνάκια. Έπιπλα τραπεζαρίας με ξύλο που δείχνει τα νερά τους, κεραμικά φτιαγμένα στο χέρι, σεντόνια λινά ασιδέρωτα και ότι κάνει το σπίτι σας να μην μοιάζει με βιτρίνα. Προφανώς δεν μιλάμε για πολύ ακατάστατους χώρους που προκαλούν στρες, αλλα χαλαρούς και χαρούμενους.

Το φυσικό φως, ως γνωστον είναι βασικό στο χώρο. Για να μη το περιορίσετε προτιμήστε κουρτίνες από ελαφριά υφάσματα όπως γάζα ή λινό για να μπορεί το φως να λούζει το σπίτι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.Εκτός απο κάποια οικονομία θα σας βοηθήσει να διατηρείσετε και την επαφή με τον έξω κόσμο. Επιλέξτε φωτιστικά από φυσικά υλικά, κεραμικό, ύφασμα, ρατάν, ή με σχοινί και ξύλινα για να πετύχετε το φυσικό αποτέλεσμα.

Wabi Sabi Διακόσμηση σπιτιού γωνία σαλονιού
Wabi Sabi

Χειροποίητα αντικείμενα – Διαλέξτε ή φτιάξτε για το σπίτι σας όμορφα χειροποίητα αντικείμενα καθημερινής χρήσης που θα προσθέσουν διακοσμητική αξία και προσωπικότητα στον χώρο. Αξιοποιήστε ότι χειροποίητο έχετε απο τη γιαγιά σας, διαλεξτε υφαντά, μακραμέ ή απλά όμορφα κλαδιά και φύλλα και κρεμάστε στους τοίχους σας κάτι μοναδικό. Είναι εύκολο και θα σας κοστίσει λίγο. Αν είστε πιο τολμηροί μπορείτε ακόμα να εκθέστε τα δικά σας έργα τέχνης!

Πολλοί θεωρούν οτι το Wabi Sabi δεν πρέπει να κατανοηθεί ως ιαπωνικό διακοσμητικό ύφος αλλά να το αντιληφθούμε καλύτερα σαν διάθεση. Ένας τρόπος να δουμε τον κόσμο, εξαλείφοντας την τελειομανία και τα περιττά απο τη ζωή μας, κρατώντας μόνο τα απαραίτητα. Το wabi-sabi, έρχετε να εξισορροπήσει τους ρυθμούς της μοντέρνου τρόπου ζωής και υπερέχει γιατί στηρίζεται σε φιλοσοφία και τρόπο ζωής πολλών χρόνων, σε ιδέες που κάνουν τη ζωή μας πιο απλή και χαρούμενη, που να αξίζει η κάθε στιγμή!

Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να φανταζόμαστε το εκλεκτικό στυλ ως ακατάστατο, ή χαοτικό. Είναι περισσότερο μια συλλογή από αγαπημένα και ενδιαφέροντα στοιχεία που λειτουργούν όλα μαζί καλά. Ο χώρος σας θα καθρεφτίζει απόλυτα το γούστο και την προσωπικότητά σας και θα έχει μια ατμόσφαιρα φιλική και χαρούμενη.

Αν επιθυμείτε την βοήθεια ενός επαγγελματία διακοσμητή για να δώσετε στο σπίτι σας την ατμόσφαιρα που σας ταιριάζει; Επικοινωνήστε μαζί μας.