Τι είναι καλό να γνωρίζετε πριν κάνετε την ανακαίνιση του μπάνιου σας;

Ένας από τους χώρους που είναι πρώτος σε ανακαίνιση είναι το μπάνιο. Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού το μπάνιο το επισκεπτόμαστε αρκετές φορές μέσα στη μέρα. Η χρήση του είναι συνεχής και αδιάκοπη και κατ’ επέκταση η φθορά του είναι μάλλον πιο γρήγορη. Εκτός όμως από πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν, πολλοί είναι αυτοί που θέλουν απλώς να ανανεώσουν την εικόνα του. Όλοι έχουν την ανάγκη το μπάνιο να φαίνεται και να είναι καθαρό, να αποπνέει μία αίσθηση ηρεμίας, χαλάρωσης και ιδιωτικότητας. Και καθώς οι τάσεις στην αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων και στη διακόσμηση εξελίσσονται συνεχώς, ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς μπορούμε να πετύχουμε ένα λειτουργικό και στυλάτο αποτέλεσμα.

Από που ξεκινάμε

Για την ανακαίνιση του μπάνιο σας δεν χρειάζεται να εκδόσετε καμία άδεια για τις εργασίες που πρόκειται να γίνουν. Το μόνο που θα χρειαστεί είναι να συνεννοηθείτε με τον δήμο στον οποίο ανήκετε ώστε να εξασφαλίσετε μέρος για να ρίχνετε τα μπάζα που θα βγουν. Κατόπιν, ξεκινά το δημιουργικό μέρος, όπου θα πρέπει να κάνετε την έρευνά σας και να αποφασίσετε τι στυλ θέλετε. Το ιδανικό είναι να απευθυνθείτε σε μία κατασκευαστική εταιρεία ώστε να έχετε ένα ασφαλές πλαίσιο σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα, τον προϋπολογισμό και την αξιοπιστία των εργασιών και των υλικών.

Οι πιο σημαντικές εργασίες

Αφού γίνουν τα γκρεμίσματα, η πρώτη σημαντική δουλειά είναι να ελεγχθούν όλες οι υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Ιδιαίτερα σε σπίτια με κάποια παλαιότητα, το σύνηθες είναι να υπάρχουν σωληνώσεις που πρέπει να αντικατασταθούν. Επίσης, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου είναι επιθυμία των πελατών να αλλάξει ο προσανατολισμός μέσα στο μπάνιο. Δηλαδή να αλλάξει μεριά η μπανιέρα ή η ντουζιέρα, να μεταφερθεί η λεκάνη, ο νιπτήρας κλπ. Σε κάθε περίπτωση, ο υδραυλικός είναι ο ειδικός που θα αναλάβει τη μεταφορά, αντικατάσταση ή συντήρηση των υδραυλικών σωληνώσεων και συστημάτων.

Υδραυλικές εγκαταστάσεις μπάνιου

Λύσεις και ιδέες για δάπεδο και τοίχους

Μετά το πέρας αυτών των εργασιών σειρά έχει η επιλογή των πλακιδίων σε τοίχους και πάτωμα. Μπορεί βέβαια για το δάπεδο να επιλέξετε μία άλλη λύση, όπως είναι για παράδειγμα η τσιμεντοκονία που έρχεται πολύ ψηλά στις επιλογές του κόσμου. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να λάβετε υπόψη το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί στο δάπεδο, μιας και το πάτωμα, όσο και οι τοίχοι, πρέπει να είναι αδιάβροχα και ανθεκτικά στην υγρασία, ώστε να αποτρέπεται η διείσδυση του νερού. Όσον αφορά το μέγεθος και το σχήμα, μια δημοφιλής τάση είναι η χρήση πολύ μεγάλων πλακιδίων, καθώς και εκκεντρικών μοτίβων και σχεδίων. Επιπλέον, μια νέα ανερχόμενη τάση που κερδίζει ολοένα και περισσότερους θαυμαστές είναι το ψηφιδωτό σχέδιο σε μωσαϊκό στυλ. Το ψηφιδωτό προσφέρει μια αίσθηση κομψότητας, ρετρό αισθητικής και πολυτέλειας, ενώ παράλληλα παρέχει το πλεονέκτημα της ευκολίας, καθώς δεν απαιτείται περαιτέρω διακόσμηση του μπάνιου σας.

Συμβουλές για την ανακαίνιση μπάνιου, δάπεδο και τοίχους

Μπανιέρα ή ντουζιέρα;

Επόμενο στάδιο είναι να επιλέξετε αν θέλετε μπανιέρα, που μπορεί να είναι ακόμη και ελεύθερης τοποθέτησης ή αν προτιμάτε ντουζιέρα, είτε ανοιχτή, είτε κλειστή με καμπίνα ή τζάμι. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια, η τάση δείχνει ξεκάθαρα τις ντουζιέρες, καθώς προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις μπανιέρες. Από τη μία, καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο, επιτρέποντας την αποτελεσματικότερη χρήση του μπάνιου και από την άλλη πλευρά, η καθαριότητα τους είναι πολύ γρηγορότερη κι ευκολότερη να διατηρηθεί. Στην κορυφή των προτιμήσεων βρίσκονται οι διάφανες ντουζιέρες, που προσδίδουν μια ιδιαίτερη καλαισθησία και μοντέρνα αισθητική στο μπάνιο. Πέρα από την αισθητική τους αξία, οι διάφανες ντουζιέρες δημιουργούν μια αίσθηση ευρυχωρίας, καθώς επιτρέπουν την ορατότητα και καθιστούν τον χώρο να φαίνεται μεγαλύτερος από ό,τι πραγματικά είναι.

Δάπεδο μπάνιου

Εργονομία & αισθητική στα έπιπλα μπάνιου

Τα έπιπλα του μπάνιου παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του στιλ και της ατμόσφαιρας του χώρου. Πέρα από την αισθητική τους λειτουργία, τα έπιπλα του μπάνιου ανταποκρίνονται και σε πρακτικές ανάγκες, όπως για να στηριχθεί ο νιπτήρας, αλλά και για να αποθηκεύσουν ένα σωρό πράγματα. Για μια μοντέρνα διακόσμηση του μπάνιου, η χρήση φυσικών υλικών είναι απαραίτητη. Το ξύλο παραμένει στην κορυφή των προτιμήσεων για την ανακαίνιση του μπάνιου, με ιδιαίτερη δημοφιλία να απολαμβάνει το φυσικό ακατέργαστο ξύλο. Επιπλέον, μια νέα τάση που παρατηρείται στον χώρο του μπάνιου είναι η χρήση “εναέριων” ντουλαπιών που εντοπίζονται κάτω από τον νιπτήρα, δίνοντας μια αίσθηση ελευθερίας και καθαριότητας μιας και δεν αγγίζουν το πάτωμα. Καθαρές γραμμές, απλά, γήινα χρώματα και αποδυναμωμένα στοιχεία δημιουργούν ένα αισθητικά ισορροπημένο αποτέλεσμα και κάνουν αντίθεση με σκούρα ή έντονα πλακάκια ή χρώματα στους τοίχους. Οι ειδικοί θα σας προτείνουν καινοτόμες και φυσικά εργονομικές λύσεις, όπως έπιπλα με κρυφούς αποθηκευτικούς χώρους, ενσωματωμένα ράφια και πρακτικά αξεσουάρ ώστε να εξοικονομήσετε ελεύθερο χώρο, να διατηρείτε εύκολα την τάξη στον χώρο και να έχετε όλα όσα χρειάζεστε δίπλα σας.

Eco friendly μπάνιο με ισχυρή άποψη

Η γενικότερη φιλοσοφία της φύσης και της οικολογίας εισβάλλει και στο μπάνιο και γι’ αυτό επιλέγονται κατά κόρον οργανικά υλικά και φυσικά στοιχεία, όπως είναι το ξύλο, οι φυσικές πέτρες, τα μπαμπού κλπ. Αυτά όλα τα υλικά δημιουργούν ένα αίσθημα ευεξίας και εναρμόνισης με τη φύση. Όμως η βιώσιμη σχεδίαση δεν σταματά στα παραπάνω. Περιλαμβάνει επίσης τη χρήση βιοδιασπώμενων υλικών, την εγκατάσταση νεροσυλλεκτών για ανακύκλωση νερού, τη χρήση ενεργειακά αποδοτικών φωτιστικών σωμάτων και την επιλογή φυτών και φυτικών τοιχωμάτων που βοηθούν στη βελτίωση της ατμόσφαιρας του μπάνιου.

Φωτισμός & διακόσμηση

Τα τελευταία στοιχεία που θα δώσουν χαρακτήρα και άποψη στο καινούριο σας μπάνιο είναι ο ιδανικός φωτισμός και η διακόσμηση. Ο φωτισμός έχει αποκτήσει μεγάλη σημασία στο μπάνιο, δημιουργώντας μια ζεστή και χαλαρωτική ατμόσφαιρα. Εφέ φωτισμού, όπως ταινίες LED, κρυφός φωτισμός και ρυθμιζόμενα φωτιστικά σώματα, δίνουν τη δυνατότητα για δημιουργία αντιθέσεων και παιχνιδιάρικης διάθεσης. Όσο για τη διακόσμηση, ακόμη κι ένα απλό διάφανο βάζο με ένα φυτό μπαμπού θα κάνει τη μεγάλη διαφορά. Τολμήστε να στολίσετε το μπάνιο σας με φυτά, λουλούδια και κεριά που θα σας βοηθούν κάθε στιγμή να χαλαρώνετε.

Η εταιρεία ανακαινίσεων και κατασκευής σπιτιών Σωτήρης Ευθυμίου έχει την πολύχρονη εμπειρία που χρειάζεστε για την ανακαίνιση του μπάνιου σας και του σπιτιού σας. Δείτε τα έργα μας για να αξιολογήσετε την ποιότητα της δουλειάς μας και επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες και μια προσφορά. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, σας ευχόμαστε καλή επιτυχία με το έργο σας.