Roof garden κατασκευή

Πόσες φορές σας έχει τύχει να κοιτάζετε ψηλά και να βλέπετε καταπράσινα φυτά σε μία ταράτσα; Πόσες φορές έχει συμβεί να ακούτε μουσική και να αντιλαμβάνεστε ότι ο ήχος προέρχεται από μία ταράτσα πολυκατοικίας; Η απάντηση είναι μάλλον αρκετές φορές. Και δεν είναι τυχαίο μιας και αποτελεί μεγάλη τάση η δημιουργία roof garden στις ταράτσες πολυκατοικιών. Φυσικά δεν είναι μόνο η δημιουργία ενός χώρου που θα επιτρέπει να συνευρίσκονται πολλοί άνθρωποι για να διασκεδάσουν, αλλά και η αναζήτηση ενός πιο ζωντανού και οικολογικού περιβάλλοντος μέσα στον αστικό ιστό. Ένας πράσινος κήπος και μάλιστα ψηλά που χαρίζει απλόχερα την υπέροχη θέα του είναι από τις ομορφότερες ιδέες.

Η μετατροπή μιας ταράτσας σε έναν ζωντανό και λειτουργικό χώρο αποτελεί μια εξαιρετική ιδέα ανακαίνισης για μια ανεκμετάλλευτη επιφάνεια με προοπτικές. Ένα rooftop δίνει τη δυνατότητα για δημιουργία ενός χώρου για χαλάρωση, για κοινωνική αλληλεπίδραση ανάμεσα στους ενοίκους της πολυκατοικίας ή τους φίλους σας, αλλά ακόμη και για τη δημιουργία ενός βιολογικού λαχανόκηπου. Παρακάτω ακολουθούν κάποιες ιδέες για τη μορφή και το στυλ που μπορεί να πάρει η ταράτσα σας ως roof garden.

Με ξύλινο δάπεδο ή αλλιώς με deck

Το ξύλινο δάπεδο αποτελεί μια κομψή προσθήκη στην αισθητική της ταράτσας, προσδίδοντάς της μια αίσθηση φινέτσας και σύγχρονου design. Η επεξεργασία υψηλής αντοχής του ξύλου το καθιστά ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες, εξασφαλίζοντας παράλληλα ένα διαχρονικό αισθητικό αποτέλεσμα. Ένα από τα πλεονεκτήματα του ξύλινου δαπέδου είναι η δυνατότητα συνδυασμού του με διάφορα φυτά και λουλούδια, δημιουργώντας ένα μοναδικό και εντυπωσιακό περιβάλλον φρεσκάδας και φυσικής ομορφιάς.

Roof garden κατασκευή σε ταράτσα

Διακοσμημένη με πέργκολα

Για τη βελτίωση της λειτουργικότητας και της αισθητικής του roof garden επιλέξτε την τοποθέτηση πέργκολας ή σκιάστρου. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε αποτελεσματική προστασία από τον ήλιο, επιτρέποντας την απόλαυση της θέας από τον χώρο με απόλυτη άνεση, ακόμη και κατά τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες. Αυτό το στοιχείο δίνει στον χώρο μια ιδιαίτερη ταυτότητα και έναν χαρακτήρα που ξεχωρίζει. Με διάφορα σχέδια και υλικά, η πέργκολα μπορεί να προσαρμοστεί στα αισθητικά και λειτουργικά κριτήρια του χώρου, προσφέροντας έναν ευχάριστο και στυλάτο χώρο χαλάρωσης.

Roof garden κατασκευή με πέργκολα

Τοποθέτηση χλοοτάπητα

Η επιλογή χλοοτάπητα ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία ενός φυσικού και πράσινου κήπου, προσφέροντας μια ευχάριστη αισθητική στον εξωτερικό χώρο. Σε περιπτώσεις όπου ο χλοοτάπητας είναι συνθετικός, αναδεικνύεται ένα σημαντικό πλεονέκτημα, που είναι η απουσία της ανάγκης για συντήρηση, σε αντίθεση με το παραδοσιακό γκαζόν. Επίσης, ο συνθετικός χλοοτάπητας υψηλής ποιότητας εγγυάται ανθεκτικότητα, αλλά και απαλότητα στο πάτημα, προσφέροντας την αίσθηση φυσικού πρασίνου. Να θυμάστε ότι μπορείτε να χρησιμοποιείτε φυλλωσιές κάθετα σε τοίχους ώστε να δημιουργείτε ξεχωριστούς χώρους και να ενισχύετε το πράσινο.

Roof garden κατασκευή με χλοοτάπητα

Δημιουργία προσωπικού ή κοινόχρηστου λαχανόκηπου

Η ταράτσα αποτελεί την ιδανική πλατφόρμα για να δημιουργήσετε τον δικό σας λαχανόκηπο. Μπορείτε να καλλιεργήσετε κάποια λαχανικά, βότανα και αρωματικά, ενισχύοντας έτσι την ομορφιά του περιβάλλοντα χώρου, τις υπέροχες μυρωδιές που θα αναδύονται και φυσικά τη διατροφή σας. Σημαντική πληροφορία ότι συγκεκριμένα βότανα και αρωματικά απωθούν τα κουνούπια και άλλα ενοχλητικά έντομα. Για να διευκολύνετε τη φροντίδα των παρτεριών σας, μια εξαιρετική ιδέα είναι να ενσωματώσετε ένα σύστημα αυτόματου ποτίσματος. Αυτό το σύστημα θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα φυτά σας υγιή και ενυδατωμένα, ιδίως κατά τις μέρες που είστε μακριά για διακοπές. Έτσι, ακόμη και χωρίς την παρούσα σας, ο κήπος θα παραμένει σε άριστη κατάσταση.
Φυσικά, ανάλογα με τα τετραγωνικά της ταράτσας μπορούν να συνδυαστούν πολλά πράγματα, όπως για παράδειγμα να υπάρχει μία γωνιά για τον λαχανόκηπο, ένα σετ επίπλων κήπου μία ή περισσότερες πέργκολες κι ένα μπάρμπεκιου.

Σημαντικές παράμετροι για την ασφάλεια & την καλή λειτουργία

Ας δούμε όμως πιο συγκεκριμένα όλα τα σημεία στα οποία χρειάζεται να δώσετε προσοχή ώστε η ταράτσα στη νέα της μορφή να είναι λειτουργική, όμορφη και χωρίς να σας δημιουργεί προβλήματα. Η κατασκευαστική εταιρεία που θα αναλάβει το έργο θα ασχοληθεί πρώτα από όλα με την στατική αντοχή της οροφής του τελευταίου ορόφου του κτιρίου. Αν χρειαστεί, θα ενισχυθεί κατάλληλα ώστε να αντέξει και να υποστηρίζει το βάρος του κήπου, του δαπέδου, των επίπλων και των φυτών. Ένα άλλο πολύ βασικό στοιχείο για τη μελέτη του κήπου είναι ο προσανατολισμός του κτιρίου γιατί από αυτόν εξαρτάται ο ηλιακός φωτισμός και ο αέρας. Εξίσου σημαντική παράμετρος είναι η ενδεδειγμένη σχεδίαση του συστήματος άρδευσης και αποστράγγισης των υδάτων. Πρέπει να διασφαλιστεί και η επαρκής παροχή νερού στα φυτά, αλλά και η απομάκρυνση των υδάτων από την ταράτσα. Τέλος, η καλή μόνωση και στεγανοποίηση της στέγης είναι απαραίτητες για να προστατεύσουν το κτίριο από την υγρασία. Αυτό είναι ουσιώδες για τη διατήρηση της δομικής ακεραιότητας και την αποφυγή ζημιών.

Περίφραξη

Όπως και αν σκέφτεστε και τελικά επιλέξετε να διαμορφώσετε την ταράτσα σας, καλό είναι να λάβετε υπόψη σας τη δημιουργία μιας απλής περίφραξης για την εξασφάλιση της ιδιωτικότητάς σας και της απομόνωσης που θα χρειάζεστε. Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να επιτύχετε αυτό είναι η χρήση φυσικών υλικών όπως μπαμπού, ξύλο ή ψηλά φυτά. Το μπαμπού αποτελεί μια κομψή επιλογή, προσφέροντας φυσική αισθητική και παράλληλα αποτελεσματική προστασία. Είναι ευέλικτο, ανθεκτικό και προσφέρει φυσική σκίαση. Αντίστοιχα, το ξύλο προσδίδει ζεστασιά και φυσική ομορφιά, ενώ ψηλά φυτά μπορούν να λειτουργήσουν ως φυσική οθόνη.

Η μεταμόρφωση της ταράτσας σε roof garden θα προσδώσει μια νέα διάσταση στην πολυκατοικία όπου μένετε ή και σε οποιοδήποτε κτίριο, οικιακό ή επαγγελματικό, και θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Παρόλα αυτά, η σωστή προετοιμασία και η τήρηση των κανονισμών είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία του έργου.

Αν σκέφτεστε για οικονομικά κίνητρα, οι πράσινες στέγες εμπίπτουν στην κατηγορία της θερμομόνωσης της στέγης και είναι επιδοτούμενες. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας και να δούμε μαζί πώς μπορεί να υλοποιηθεί η μεταμόρφωση της ταράτσας σας σε ένα υπέροχο rooftop.

Ανακαινίσεις & Κατασκευές Σπιτιών – Σωτήρης Ευθυμίου

Η εταιρεία ανακαινίσεων και κατασκευής σπιτιών Σωτήρης Ευθυμίου αναλαμβάνει έργα ανακαίνισης και κατασκευής μικρής και μεγάλης κλίμακας καθώς και έργα υλοποίησης Roof Garden. Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες αν επιθυμείτε μια προσφορά για το δικό σας εργο.