Σκέφτεστε να αγοράσετε ένα παλιό σπίτι για να το ανακαινίσετε;

Το να έχει κάποιος στην ιδιοκτησία του ένα ακίνητο είναι για πολλούς όνειρο ζωής. Το να είναι ολοκαίνουριο και όπως ακριβώς το έχει ονειρευτεί, ξεπερνά κάθε προσδοκία, όμως είναι κάτι εφικτό. Στην περίπτωση της αγοράς ενός ακινήτου που κατασκευάζεται τώρα, τα πράγματα είναι απλά. Αλλά υπάρχει και η περίπτωση να αγοράσει κάποιος ένα παλιό σπίτι και να το ανακαινίσει πλήρως. Άρα, μιλάμε και πάλι για ένα σπίτι που θα είναι καινούριο και φτιαγμένο με τις προδιαγραφές σας. Το δίλημμα είναι σημαντικό. Καινούριο σπίτι ή ένα παλιό που θα ανακαινίσετε;

Κάθε περίπτωση σπιτιού είναι μοναδική και η απόφαση εξαρτάται από τους στόχους σας, τον προϋπολογισμό σας και τις συγκυρίες. Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και στις δύο περιπτώσεις και ίσως ήρθε η στιγμή να τα διερευνήσετε και να λάβετε υπόψη πολλούς παράγοντες.

Στατιστικά στοιχεία

Παρά την προφανή προσδοκία ότι οι δυνητικοί αγοραστές θα στραφούν σε πιο σύγχρονες ιδιοκτησίες για την οικιστική τους ανάγκη, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αντίθετη τάση. Σύμφωνα με δεδομένα των προηγούμενων πέντε ετών, ένας στους τρεις αγοραστές ακινήτων στην Ελλάδα, δηλαδή το 34,1%, προτιμά να επενδύσει σε σπίτια που κατασκευάστηκαν πριν από το 1970. Σε αντίθεση, οι αγοραστές που προτιμούν σπίτια κατασκευασμένα από το 2012 και μετά αποτελούν λιγότερο από το 1%.

Αναλυτικότερα, ο ένας στους πέντε αγοραστές μονοκατοικιών επέλεξε να επενδύσει σε ακίνητα που κτίστηκαν πριν από το 1945, ενώ το 16,1% προτίμησε να επενδύσει σε ακίνητα που κατασκευάστηκαν μέχρι το 1960. Όσον αφορά τα διαμερίσματα, οι αγοραστές αναζήτησαν όσα κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1970, ενώ μόνο το 17,9% των αγοραστών στράφηκε σε διαμερίσματα της δεκαετίας του 2000. Οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτά τα δεδομένα είναι η οικονομική κρίση που είχε ως αποτέλεσμα μικρότερα εισοδήματα κι έλλειψη ρευστότητας και μεταγενέστερα η χαμηλή οικοδομική δραστηριότητα που δεν αρκούσε για να καλύψει τη ζήτηση, η αύξηση των οικοδομικών υλικών και η αύξηση του συνολικού κόστους μιας και θα έπρεπε τα νεόδμητα σπίτια να πληρούν συγκεκριμένες ενεργειακές προδιαγραφές.

Σχεδιασμός και αρχιτεκτονική

Ένα νέο σπίτι προσφέρει την προοπτική ενός άρτια σχεδιασμένου, σύγχρονου χώρου με τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας και των νέων υλικών. Ωστόσο, αυτή η ποιότητα συνοδεύεται από υψηλότερο κόστος.

Από την άλλη πλευρά, τα παλαιά σπίτια μπορούν να προσφέρουν μια μοναδική αίσθηση χαρακτήρα και ιστορίας. Η ανακαίνιση ενός παλιού σπιτιού επιτρέπει στον ιδιοκτήτη να διατηρήσει τον παραδοσιακό χαρακτήρα του και τις αρχιτεκτονικές του λεπτομέρειες που το καθιστούν μοναδικό, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να προσθέσει σύγχρονες παροχές, διασφαλίζοντας έτσι την άνεση και το στυλ που επιθυμεί. Ενδέχεται, όμως, να εμπλέκει απρόβλεπτα έξοδα και προκλήσεις. Χρειάζεται να λάβετε υπόψη παράγοντες όπως η γενική κατάσταση του κτιρίου συνολικά, αλλά και του διαμερίσματος.

Υλικά, μόνωση και τεχνολογία

Τα καινούρια σπίτια χρησιμοποιούν σύγχρονα και αποδοτικά υλικά, όπως ανθεκτικές μονώσεις, σύγχρονα κουφώματα αλουμινίου ή PVC, και υλικά χαμηλής συντήρησης. Ενώ κατά την ανακαίνιση, οι ιδιοκτήτες μπορούν να επιλέξουν τα υλικά που προτιμούν, όπως για παράδειγμα παλιά ξύλινα παράθυρα ή ανακυκλωμένα υλικά για μια πιο βιώσιμη προσέγγιση.

Στα νεόδμητα σπίτια χρησιμοποιούνται σύγχρονα μονωτικά υλικά που εξασφαλίζουν αποτελεσματική μόνωση από το κρύο και τη ζέστη, αλλά και σε ένα παλιό σπίτι μπορούν να γίνουν εργασίες που θα αναβαθμίσουν και θα ενισχύσουν τη μόνωση, βελτιώνοντας έτσι και την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού.

Στο κομμάτι της τεχνολογίας, συνήθως τα νέα σπίτια είναι εξοπλισμένα με σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις, όπως έξυπνα συστήματα ασφαλείας, ενσωματωμένα συστήματα ελέγχου της θερμοκρασίας και αυτοματοποιημένα συστήματα φωτισμού. Αλλά και στα παλιά σπίτι μπορεί κατά την ανακαίνιση να ενσωματωθούν τεχνολογικά συστήματα, να αναβαθμιστούν οι καλωδιώσεις, να εγκατασταθούν συστήματα ασφαλείας και να μπουν ενεργειακά αποδοτικές συσκευές.

Ψύξη και θέρμανση

Κατά την κατασκευή ενός νέου σπιτιού, έχετε τη δυνατότητα να ενσωματώσετε τα πιο σύγχρονα και αποδοτικά συστήματα θέρμανσης και ψύξης. Τα νέα σπίτια είναι σχεδιασμένα με υψηλή ενεργειακή απόδοση, περιλαμβάνοντας προηγμένα συστήματα θέρμανσης και ψύξης που μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας. Οι θερμομονωτικές ιδιότητες των νέων κατασκευών βελτιώνουν την απόδοση των συστημάτων, εξασφαλίζοντας σταθερή θερμοκρασία και εξοικονόμηση ενέργειας.
Αντίθετα, όταν ανακαινίζετε ένα παλιό σπίτι, η αναβάθμιση των συστημάτων θέρμανσης και ψύξης μπορεί να απαιτήσει επιπλέον προσπάθειες. Οι παλιοί σχεδιασμοί ενδέχεται να μην είναι τόσο αποδοτικοί, και η αναβάθμιση τους μπορεί να απαιτήσει επενδύσεις, τόσο σε κεντρικά συστήματα θέρμανσης, όσο και σε κλιματισμό.

Επιλέγοντας ένα νέο σπίτι, έχετε το πλεονέκτημα να επωφεληθείτε από την προηγμένη τεχνολογία στον τομέα της θέρμανσης και του ψύξης, μειώνοντας το κόστος λειτουργίας και την επίδραση στο περιβάλλον. Από την άλλη πλευρά, το ανακαινισμένο παλιό σπίτι μπορεί να απαιτήσει εξειδικευμένα μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής του απόδοσης.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι το κόστος κατασκευής ενός καινούριου σπιτιού συνήθως είναι υψηλότερο από την αγορά ενός παλιού, αλλά οι ιδιοκτήτες επωφελούνται από την εγγύηση ποιότητας και την απουσία ανακαίνισης. Από την άλλη πλευρά, η αγορά ενός παλιού σπιτιού για ανακαίνιση μπορεί να αποτελέσει μια σοφή επιλογή για όσους αναζητούν ένα μοναδικό σπίτι προσαρμοσμένο στο προσωπικό τους στυλ. Η δυσκολία που υπάρχει κρύβεται στα πιθανά απρόβλεπτα έξοδα που μπορεί να προκύψουν ανάλογα με την έκταση των εργασιών. Γι’ αυτό και η καλύτερη και ασφαλέστερη κίνηση είναι να απευθυνθείτε σε μία κατασκευαστική εταιρεία που θα εκτιμήσει ένα παλιό σπίτι ώστε να θέσει εξ αρχής τον προϋπολογισμό και το χρονοδιάγραμμα.

Η επιλογή ανάμεσα στην αγορά ενός καινούριου σπιτιού ή ενός παλιού που θα ανακαινίσετε είναι στρατηγικής σημασίας που απαιτεί σωστή προετοιμασία και λεπτομερή σχεδιασμό. Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για να σας βοηθήσουμε να πάρετε την πιο σωστή, συμφέρουσα και κατάλληλη για εσάς λύση. Θα χαρούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να σας δώσουμε μια οικονομική προσφορά είτε για την ανακαίνιση ενός σπιτιού, είτε για την κατασκευή.

Ανακαινίσεις & Κατασκευές Σπιτιών – Σωτήρης Ευθυμίου

Η εταιρεία ανακαινίσεων και κατασκευής σπιτιών Σωτήρης Ευθυμίου αναλαμβάνει έργα ανακαίνισης και κατασκευής μικρής και μεγάλης κλίμακας. Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες αν επιθυμείτε μια προσφορά για το δικό σας εργο.