Επιπλα μπάνιου ανθεκτικά στην υγρασία.

Ο αφιερωμένος χώρος του σπιτιού στην περιποίηση και τη χαλάρωση είναι το μπάνιο. Και ομολογουμένως υπάρχουν μπάνια που δεν χορταίνεις να τα βλέπεις. Ένα ολοκαίνουριο ή ανακαινισμένο μπάνιο είναι βέβαιο ότι θα έχει λειτουργικότητα και αισθητική. Υπάρχουν άπειρες λύσεις και ιδέες για το πώς να είναι αυτός ο χώρος πραγματικά όμορφος ώστε να τον απολαμβάνουμε πολυεπίπεδα. Κατά τη διαδικασία της ανακαίνισης ή κατασκευής ενός μπάνιου, η επιλογή των επίπλων μπάνιου αποτελεί ένα σημαντικό στάδιο που θα δώσει ξεχωριστό χαρακτήρα στο χώρο. Η πληθώρα των επιλογών που υπάρχει στα σχέδια, τις διαστάσεις, τα χρώματα και τα υλικά είναι μεγάλη και απαντά στις λειτουργικές και αισθητικές εξατομικευμένες ανάγκες. Πέρα όμως από όλα τα παραπάνω, υπάρχουν ορισμένα σημαντικά σημεία στα οποία πρέπει να σταθείτε για την αντιμετώπιση της υγρασίας.

Για να αποδειχθούν μακροπρόθεσμα σωστές και αποτελεσματικές οι επιλογές σας στα έπιπλα μπάνιου, χρειάζεται να δώσετε μεγάλη βαρύτητα στα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένα. Ας δούμε παρακάτω τις καταλληλότερες επιλογές στα έπιπλα μπάνιου:

Κόντρα πλακέ θαλάσσης

Ένα δημοφιλές υλικό που χρησιμοποιείται συχνά στα έπιπλα μπάνιου είναι το κόντρα πλακέ θαλάσσης, που είναι ένα είδος τεχνητής ξυλείας. Αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν μια ισορροπημένη λύση μεταξύ ποιότητας και τιμής. Το κόντρα πλακέ αποτελείται από πολλαπλούς καπλαμάδες ξύλου που είναι κολλημένοι μεταξύ τους για να δημιουργήσουν φύλλα σε στρώσεις. Παρουσιάζει διαφορές ως προς την ποιότητα και το πάχος και χαρακτηρίζεται από υψηλή αντοχή, ειδικά στην αντίσταση έναντι μεγάλων φορτίων. Είναι διαθέσιμο σε πολλά σχέδια και φινιρίσματα, επιτρέποντάς σας να επιλέξετε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στο μπάνιό σας και στην προσωπική σας αισθητική.

Το κόντρα πλακέ δεν προσβάλλεται από την υγρασία και δεν διασπάται ή παραμορφώνεται κάτω από τη συνήθη έκθεση σε νερό και ατμό. Αυτό το χαρακτηριστικό εξασφαλίζει τη μακροζωία των επίπλων σας. Μπορείτε να το καθαρίσετε εύκολα από νερό, χωρίς το φόβο της αφαίρεσης της βαφής και χωρίς να μένουν υπολείμματα υγρασίας.

Μασίφ ξύλο

Το μασίφ ξύλο αποτελεί έναν από τα πιο ανθεκτικά και διαχρονικά υλικά για τα έπιπλα του μπάνιου και προσδίδει μια κλασική και διαχρονική ατμόσφαιρα σε αυτό το χώρο. Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες, τόσο σε κλασικά, όσο και σε πιο μοντέρνα μπάνια, αναδεικνύοντας τη φυσική ομορφιά του ξύλου. Ωστόσο, η χρήση του μασίφ ξύλου στο μπάνιο απαιτεί προσεκτική διαχείριση λόγω της υγρασίας που υπάρχει συνεχώς σε αυτόν το χώρο. Τα υψηλά επίπεδα υγρασίας μπορούν να προκαλέσουν συρρίκνωση και απολέπιση του ξύλου με την πάροδο του χρόνου, ειδικά εάν το ξύλο δεν έχει επικαλυφθεί με ειδικό βερνίκι προστασίας. Είναι επομένως σημαντικό να διατηρείτε καλό εξαερισμό στο μπάνιο σας και να χρησιμοποιείτε έναν αφυγραντήρα, προκειμένου να διατηρηρείται το μασίφ ξύλο σε άριστη κατάσταση για πολλά χρόνια.

Ινοσανίδα (MDF)

Το Medium-Density Fiberboard (MDF) ή αλλιώς ινοσανίδα αντιπροσωπεύει μια οικονομική επιλογή για τη διακόσμηση των ντουλαπιών του μπάνιου. Αυτό το υλικό αποτελείται από σύνθετες ίνες και μικρά κομμάτια ξύλου που συγκολλώνται μαζί με ρητίνη και κερί παραφίνης και είναι πυκνότερο από το κόντρα πλακέ. Το MDF χρησιμοποιείται ευρέως στο χώρο της επίπλωσης και προσφέρει πληθώρα επιλογών στον τομέα του design. Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα του MDF είναι η δυνατότητα εύκολης βαφής σε ποικίλα χρώματα, επιτρέποντας την εξατομίκευση των ντουλαπιών σας ανάλογα με τις αισθητικές σας προτιμήσεις.

Παρόλα αυτά, το MDF δεν είναι ανθεκτικό στην υγρασία. Αν και δεν επηρεάζεται όπως το μασίφ ξύλο από την υγρασία στον αέρα, η άμεση επαφή με το νερό το κάνει να φουσκώνει και μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη ζημιά στο υλικό.

Η εναλλακτική πρόταση που υπάρχει σε αυτήν την κατηγορία είναι το ανθυγρό MDF που έχει υψηλή αντοχή στην υγρασία. Αυτή η υποκατηγορία του MDF, που διακρίνεται από το χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα, είναι εξαιρετικά ανθεκτική στην υγρασία, καθιστώντας το ένα από τα πιο κατάλληλα υλικά για τα ξύλινα έπιπλα μπάνιου. Το ανθυγρό MDF προσφέρει την απαιτούμενη αντοχή έναντι της υγρασίας που είναι απαραίτητη σε αυτό το υγρό περιβάλλον. Η ιδιότητα αυτή εξαλείφει τον κίνδυνο πρόωρης διάβρωσης ή ζημιάς που μπορεί να προκληθεί από την υγρασία, επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητά του. Επιπλέον, το ανθυγρό MDF διατηρεί μεγάλη ευελιξία στο σχεδιασμό και την αισθητική, κάνοντας τα έπιπλα μπάνιου να ξεχωρίζουν.

PVC

Όταν πρόκειται για την επίπλωση του μπάνιου, το PVC αποτελεί μια οικονομικά αποδοτική επιλογή. Πρόκειται για ένα συνθετικό υλικό που, αν και δεν διαθέτει τη φυσική αίσθηση και αισθητική αξία του ξύλου, επιτυγχάνει εξαιρετική ανθεκτικότητα απέναντι στο νερό και την υγρασία με την κατάλληλη επεξεργασία, φτάνοντας ακόμη και το 100%.

Ένα από τα κυριότερα πλεονεκτήματα του PVC είναι η λεία επιφάνειά του, που επιτρέπει την εύκολη βαφή σε οποιοδήποτε χρώμα, προσφέροντας ευελιξία στο σχεδιασμό. Επιπλέον, το PVC αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες, ενώ παράλληλα καθαρίζεται εύκολα, καθιστώντας το υγιεινό και χρηστικό υλικό για το μπάνιο.

Ανεξάρτητα από το υλικό των επίπλων που θα επιλέξετε για το μπάνιο σας, να θυμάστε ότι τα κρεμαστά έπιπλα αναδεικνύονται ως η ιδανική επιλογή, ιδίως στα μικρά μπάνια. Το κύριο πλεονέκτημά τους είναι ότι δεν ακουμπούν στο πάτωμα και σε περίπτωση που υπάρχουν νερά δεν έρχονται σε άμεση επαφή. Επίσης, δημιουργούν μια ευρύτερη αίσθηση χώρου, καθώς αφήνουν το πάτωμα ελεύθερο, κάνοντας και τον καθαρισμό του πιο εύκολο.

Ανακαίνιση Μπάνιου – Σωτήρης Ευθυμίου

Η εταιρεία ανακαινίσεων και κατασκευής σπιτιών Σωτήρης Ευθυμίου αναλαμβάνει έργα ανακαίνισης μπάνιου. Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες αν επιθυμείτε μια οικονομική προσφορά για το δικό σας εργο.