Στο 26ο βήμα γίνεται η τοποθέτηση των εσωτερικών πορτών και πορτών ασφαλείας. Οι πόρτες διακοσμούν το σπίτι, αυξάνουν την άνεση και προσδίδουν ασφάλεια και διαχωρισμό των χώρων. Αυτήν την εποχή προσφέρεται μεγάλη ποικιλομορφία στα σχέδια των πορτών αλλά και στα υλικά που είναι φτιαγμένες. Οι τύποι των εσωτερικών θυρών ανάλογα με τα τεχνικά τους συστατικά παρουσιάζονται ακολούθως:

 • Ξύλο μασίφ, το οποίο είναι από τα πιο ανθεκτικά προϊόντα, αξιόπιστα και με όμορφα σχέδια. Βέβαια το κόστος είναι υψηλό και η τιμή εξαρτάται από τον τύπο του ξύλου.
 • Το MDF, το οποίο είναι και το πιο δημοφιλές, έχει εξαιρετική ηχομόνωση, αντοχή, ανθεκτικότητα και είναι ακριβό όπως ο προηγούμενος τύπος.
 • Το γυαλί, το οποίο σαν προϊόν δεν χρησιμοποιείται αρκετά συχνά, αυτό συμβαίνει διότι είναι ακριβό σαν επιλογή και είναι εύθραυστο.
 • Το PVC, το οποίο χρησιμοποιείται συνήθως για αποθηκευτικούς και τεχνικούς χώρους και είναι φθηνό.
 • Το Fiderboard, όπου τα προϊόντα αυτού του τύπου δεν είναι ανθεκτικά, κινδυνεύουν από την υγρασία, δεν είναι μακρόβια αλλά είναι οικονομικά.

Βέβαια κάθε τύπος πόρτας αποδίδει κάποιον σκοπό όπου έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Η δομή κάθε πόρτας μπορεί να είναι διαφορετική όπως ανοιγόμενη (χρήση μεντεσέδων και άνοιγμα με συγκεκριμένη φορά) ή συρόμενη (κινούνται με την βοήθεια ειδικών οδηγών/ράγες κατά μήκος του ανοίγματος του τοίχου).

Οι πόρτες μπορεί να είναι με την ακόλουθη μορφή:

 • Πάνελ (πλαίσιο), κατασκευή από ένα ομοιογενές υλικό με τη μορφή ενός πλαισίου, στο εσωτερικό του οποίου είναι ένα υλικό πλήρωσης, όπως ταπετσαρία.
 • Επένδυση, η οποία είναι συναρμολογημένη από πάνελ και ένθετα διαφορετικού υλικού που σχηματίζει τον καμβά.
 • Κωφός τύπος. Δηλαδή χωρίς τα ένθετα.
 • Με γυαλί και πλαστικά ένθετα.

Η πόρτα, ανεξάρτητα από τον τύπο της μπορεί να είναι δεξιόχειρη, δηλαδή να ανοίγει προς τα δεξιά ή αριστερόχειρη και να ανοίγει στα αριστερά. Αυτό γίνεται για να προσφέρεται ευκολία στην χρήση.

Ακολούθως παρουσιάζονται οι πρότυπες διαστάσεις των πορτών για κάθε δωμάτιο ή χώρο: 1) γενική κατασκευή για οποιαδήποτε οικία, το ύψος είναι 2m, το πλάτος από 60cm έως και 120cm. 2) πόρτες μπάνιου, το ύψος είναι 2m και το πλάτος 60cm και 3) για την κουζίνα, το ύψος είναι 2m και το πλάτος 70cm. Με βάση αυτές τις διαστάσεις οι κατασκευαστές διαθέτουν τα προϊόντα τους, χωρίς βέβαια να αποκλείεται το ενδεχόμενο της δημιουργίας προϊόντος με βάση τις αρχιτεκτονικές προδιαγραφές του εκάστοτε οικήματος. Ένα ολοκληρωμένο σετ πόρτας αποτελείται από τον καμβά, το κουτί, την επέκταση και τις πλάκες. Συνήθως οι μεντεσέδες πωλούνται ξεχωριστά.

Η σειρά που ακολουθείται για να περαστεί μια πόρτα είναι η ακόλουθη:

 1. Συναρμολόγηση του πλαισίου ή κάσωμα πόρτας,
 2. Στερέωση των μεντεσέδων στο φύλλο της πόρτας και στην μια πλευρά/δοκό του κασώματος/πλαισίου.
 3. Εισαγωγή της πόρτας στους μεντεσέδες.
 4. Προσθήκη εξαρτημάτων (λαβή και κλειδαριά).
 5. Ανοιγόκλειση πόρτας.