Για το κτίσιμο ενός σπιτιού, το 15ο βήμα που ακολουθείται είναι η τοποθέτηση ενδοδαπέδιας θέρμανσης (εφόσον απαιτείται από την κατασκευή ή κατ’ απαίτηση του ιδιοκτήτη) και γίνεται η τελική διαμόρφωση δαπέδων για τοποθέτηση πλακιδίων δαπέδου, ξύλινου πατώματος και άλλων υλικών. Η ενδοδαπέδια θέρμανση είναι το σύστημα της θέρμανσης στο οποίο η ενέργεια αποδίδεται στον χώρο από το δάπεδο, το οποίο θερμαίνεται σε χαμηλή θερμοκρασία και ακτινοβολεί θερμότητα. Με αυτόν τον τύπο θέρμανσης έχουμε τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

 • Ομοιόμορφη θέρμανση του χώρου σε σταθερή θερμοκρασία χωρίς την δημιουργία ρευμάτων αέρος όπως γίνεται για παράδειγμα με τα καλοριφέρ, fan coils, air codition κλπ.
 • Η θερμοκατανομή στον χώρο είναι η καλύτερη δυνατή.
 • Προσφέρει άνεση, διότι διατηρεί θερμοκρασία στον χώρο, χωρίς διαρροές και ρεύματα.
 • Είναι οικονομική, γιατί οι θερμοκρασίες σε αυτήν την περίπτωση είναι χαμηλές και υπάρχει σωστή κατανομή με αποτέλεσμα να μειώνεται το κόστος λειτουργίας της εγκατάστασης θέρμανσης.
 • Επιτυγχάνεται η απόλυτη ελευθερία στη διαμόρφωση χώρων, χωρίς να περιορίζονται οι αρχιτεκτονικές ιδέες στην διακόσμηση των χώρων.
 • Υπάρχει υγιές περιβάλλον, αφού οι χαμηλές θερμοκρασίες που προσφέρει δεν μπορούν να ξηράνουν την ατμόσφαιρα. Επίσης δεν υπάρχει σκόνη και διατηρείται η υγρασία του αέρα στον χώρο, καθιστώντας την κατάλληλη για άτομα με άσθμα ή αλλεργικά προβλήματα.
 • Προσφέρει ηχομόνωση λόγω της απομόνωσης του θερμομπετού από την πλάκα σκυροδέρματος.
 • Είναι ιδανική επιλογή σε αρκετές περιπτώσεις όπως σε εγκαταστάσεις θέρμανσης πολυόροφων μονοκατοικιών, σε μεγάλους ψηλοτάβανους χώρους, στην θέρμανση ημιυπαίθριων αλλά και υπαίθριων χώρων.

Υπάρχουν δύο είδη ενδοδαπέδιας θέρμανσης, 1) η ηλεκτρική ενδοδαπέδια θέρμανση και 2) η υδραυλική ενδοδαπέδια θέρμανση η οποία χωρίζεται με την σειρά της στις εξής κατηγορίες:

 1. Ενδοδαπέδια με πλάκες κόμβων vario(υπό κατάργηση) και varionova,
 2. Ενδοδαπέδια με μονωτικό υλικό, σωλήνα και στερεωτικά άγκιστρα (σύστημα Tacker),
 3. Ενδοδαπέδια θέρμανση χαμηλού ύψους και
 4. Ενδοδαπέδια θέρμανση ταχείας εφαρμογής (σύστημα speed ή ξηράς δόμησης).
Τοποθέτηση ενδοδαπέδιας θέρμανσης

Η τοποθέτηση πλακιδίων είναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος επικάλυψης δαπέδων. Είναι πιο οικονομικά από τα ξύλινα δάπεδα και διατίθενται σε μεγαλύτερη ποικιλία και χρώματα, καθαρίζονται εύκολα και παρέχουν ικανοποιητικά χαρακτηριστικά σκληρότητας και αντοχής. Τα πλακίδια μπορεί να είναι κεραμικά, πορσελάνης, ψηφίδα, πέτρα, γρανίτης κλπ. Πριν την τοποθέτησή τους όμως πρέπει να τοποθετηθεί τσιμεντοκονία στα δάπεδα, ώστε να ευθειάζουν. Η τοποθέτησή τους μπορεί να πραγματοποιηθεί σε σειρά, ρομβικά, δρομικά και με άλλους τρόπους. Για παράδειγμα στα κεραμικά πλακίδια ακολουθείται η παρακάτω σειρά για την εγκατάστασή τους:

 1. Προεργασία και φράξιμο υδρατμών: καθαρίζεται η προς μόνωση επιφάνεια, εξομαλύνονται οι ανωμαλίες στο μπετόν και επαλείφεται ασφαλτικό γαλάκτωμα σε δύο στρώσεις για την δημιουργία φράγματος των υδρατμών.
 2. Τοποθέτηση του θερμομονωτικού υλικού, όπως ψεκασμός με πολυουρεθάνη ή τοποθέτηση πλακών πολυουρεθάνης ή διογκωμένης πολυστερίνης ή εξηλασμένη πολυστερόλη.
 3. Διαμόρφωση των ρύσεων με κυψελωτό κονιόδεμα.
 4. Στεγανοποίηση στην οποία τοποθετούνται φύλλα ασφαλιστικών μεμβρανών.