Το σκανδιναβικό στυλ διακόσμησης σπιτιού είναι γνωστό από το ΙΚΕΑ. Τι είναι αυτό που το χαρακτηρίζει όμως;

Το Σκανδιναβικό ή Scandi στυλ διακόσμησης σπιτιού είναι ομολογουμένως μια απο τις πιο αγαπημένες τάσεις και επάξια αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα και κομψά στυλ εσωτερικής διακόσμησης. Είναι λιτό και αφαιρετικό, με έντονη όμως την αίσθηση της θαλπωρής και της ζεστασιάς. Σημαντικό ρόλο παίζει η αρμονία και η επαφή με τη φύση, κάτι που εκφράζεται από την επιλογή των δαπέδων, τον φωτισμό αλλά και όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται στο σπίτι. Ιδανική επιλογή για τους λάτρεις της απλότητας στη διακόσμηση και της αρμονίας στο σπίτι.

Οι λέξεις κλειδιά και τα βασικά σημεία του σκανδιναβικού στυλ είναι:

Σκανδιναβική διακόσμηση σαλονιού
Σκανδιναβική διακόσμηση

Απλότητα
Καθαρές γραμμές, κομψός μινιμαλισμός, λειτουργικότητα συνθέτουν μια ευχάριστη ατμόσφαιρα. Τα σκανδιναβικά σπίτια χαρακτηρίζονται από μία αίσθηση λιτότητας και κομψότητας, με λίγα και προσεκτικά διαλεγμένα στοιχεία για τις ανάγκες του κάθε χώρου . Στη χρωματική παλέτα κυρίαρχο είναι το λευκό, το γκρι, το καφέ και το μαύρο, και κάποιες φορές το ανοιχτό πράσινο και πινελιές γήινων τόνων. Ωστόσο για να μην δείχνει το σπίτι ψυχρό, το μυστικό είναι η χρήση πολλών και διαφορετικών υφών και υλικών. Για τον σκοπό αυτό μπορείτε να εμπλουτίσετε τον χώρο σας με κουβέρτες, κουβερλί και μαξιλάρια σε έντονες ή παστέλ αποχρώσεις, όμορφα φωτιστικά και απλές λευκές κουρτίνες. Αποφύγετε ότι περιτό και μη χρηστικό.
Λειτουργικότητα
Μιας και η απλότητα χαρακτηρίζει τα σκανδιναβικά σπίτια, είναι επόμενο να δίνετε έμφαση στην λειτουργικότητα . Το κάθε αντικείμενο έχει την θέση του και ο χώρος είναι καθαρός και τακτοποιημένος. Οι λύσεις αποθήκευσης και η οργανωση του σπιτιού είναι απο τις κύριες έγνοιες των σκανδιναβών, έτσι η τοποθέτηση ραφιών και επίπλων με αποθηκευτικές λύσεις, είναι σηματικά ώστε ο χώρος να φαίνεται πάντα τακτοποιημένος. Τα δωμάτια έχουν μεγάλες ντουλάπες και συρταριέρες όπου χρειάζονται, τίποτα δεν είναι ακατάστατα εκτεθημένο. Σύμμαχοι στην οργάνωση είναι και τα έξυπνα αξεσουάρ όπως τα ψάθινα καλάθια, τα ξύλινα κουτιά στα ράφια, διακοσμητικά από μπαμπού. Τα στοιχεία αυτά ταιριάζουν μοναδικά με το φυσικό φως και δημιουργούν μια αρμονία στο σπιτι, για έναν χώρο που μπορεί να προσφερει χαλάρωση και λιτή αισθητική.
Θαλπωρή
Η επιλογή πολλών διαφορετικών υφών, ανοιχτόχρωμων τοίχων και επίπλων σε φυσικό ξύλο συμβάλλει στην δημιουργία ενός ζεστού κλίματος. Για περισσότερη θαλπωρή επίλεξτε όμορφους πίνακες, πολύχρωμα βάζα, μαξιλαράκια, κεριά και κεραμικά βάζα και αφήστε εκτεθημένα τα βιβλία σας σε ανοιχτά ράφια. Τα διαφορετικά υφασματα και υφές θα τονίσουν τις επιφάνειες και θα ζεστάνουν κάθε γωνιά. Θα κυριαρχήσει έτσι μια ηρεμία χωρίς περιτά, δημιουργώντας μια ζεστή και άνετη ατμόσφαιρα, όπου όλα είναι σε τάξη.
Καθοριστικό ρόλο, φυσικά, παίζει ο φωτισμός που είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία για να αναδείξουν το χώρο και να τον κάνουν ακόμα πιο φιλόξενο. Η ποικιλία του φωτισμού σε ένα σκανδιναβικό σπίτι είναι μεγάλη και αλλάζει ανάλογα με την χρήση του κάθε χώρου. Στο υπνοδωμάτιο, το φως είναι ζεστό και ήρεμο, ιδανικο για χαλάρωση, ενώ στην τραπεζαρία και στο σαλόνι μπορούμε να έχουμε κρεμαστά φωτιστικά σε διάφορετικα σχέδια, . Πρόσθεστε στον χώρο σας φωτιστικά δαπέδου και οροφής, μερικά πορτατίφ σε διάφορες γωνιές του σπιτιού και δημιούργησε μια χαρούμενη ατμόσφαιρα που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κάθε στιγμης και θα σας ανεβάσει την διάθεση. Σημαντικό βέβαια να αφήνουμε το φυσικό φως να λούζει το σπίτι όσο περισσοτερο γίνεται.
Τέλος το τζάκι αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο στο σκανδιναβικό στυλ διακόσμησης. Η τοποθέτηση ενός τζακιού, όταν υπάρχει η δυνατότητα, προσθέτει την απόλυτη αίσθηση χαλάρωσης και ζεστασιάς.

Σκανδιναβική διακόσμηση καθιστικού
Σκανδιναβικό στυλ διακόσμησης

Επαφή με την φύση
Η σύνδεση με τη φύση είναι κάτι εμφανές στο σκανδιναβικό. Υπάρχει προτίμηση στο ξύλο γιατί είναι φυσικό στοιχείο δίνει ζεστασία και δημιουργεί μια ρουστίκ αίσθηση στους χώρους. Αν έχετε ξύλινο πάτωμα, λοιπόν, καλό είναι να το αφήσετε γυμνό καθώς έτσι θα αναδείχνει περισσότερο ο χώρος και θα επικρατεί μια φυσική αίσθηση. Διαφορετικά μπορείτε να επενδύσετεσε σε μια αλλαγή, τοποθετώντας Laminate πατώματα, τα οποία υπάρχουν σε πολλές φυσικές και ανοιχτές αποχρώσεις και είναι πολύ εύκολα στην τοποθέτηση τους. Είναι η ιδανική επιλογή και θα αναδείξουν το σπίτι σας, κάνοντας ταυτόχρονα να φαίνεται μεγαλύτερο και φωτεινότερο.
Εκτός απο το δάπεδο, το σκανδιναβικό στυλ διακόσμησης υμνεί την φύση με κάθε τρόπο, και δεν θέλει να χάνει την επαφή με τα φυσικά υλικά και τα φυτά. Διάλεξτε μερικά όμορφα παχύφυτα, τα οποία δεν έχουν ιδιαίτερες ανάγκες φροντίδας, και στολίστε με λουλούδια εποχής το κεντρικό σας τραπέζι. Τα φυτά, θα αποτελέσουν τις πινελιές χρώματος και ζωντάνιας που χρειάζεται κάθε χώρος. Να είστε σίγουροι οτι θα σας γεμίζουν θετική ενεργεία και θα λειτουργήσουν καταλυτικά και στην διάθεση σας.
Όλοι μας θέλουμε το σπίτι μας να είναι άνετο και ευχάριστο. Αν το ζητούμενο είναι η αρμονία, η ξεκούραστη ατμόσφαιρα περιτριγυριμένη απο φυσικά στοιχεία και η κομψότητα, ίσως αυτό το όνειρο να κρύβεται στο σκανδιναβικό στυλ διακόσμησης.

Αν επιθυμείτε την βοήθεια ενός επαγγελματία διακοσμητή για να δώσετε στο σπίτι σας την ατμόσφαιρα που σας ταιριάζει; Επικοινωνήστε μαζί μας.